Bir Hayat Bir Hayata Değer – Ahmet Altan

05 Şub Bir Hayat Bir Hayata Değer – Ahmet Altan

Babamın kitaplığında, kesip biriktirdiği gazete küpürlerinde, sanırım en çok yada en yakın bulduğu yazarlardan biri Çetin Altan’dır. Kötü ve karanlık giden herşeye rağmen enseyi karartmayın diyen bu adamın oğullarından Ahmet Altan’ın denemelerinden oluşan Bir Hayat Bir Hayata Değer adlı kitap bize geçmiş yüzyılımızın edebiyat dünyasında yaşanan dedikoduları, yaşanmışlıkları, gizli bilgileri sunuyor.

Bunun yanında bir cümleden başlayıp, bu cümlenin tüm bir hayata olan etkilerini yada bilardo oyunun hayatımızın kontrolü ile nasıl benzediği, kadınların ve erkeklerin farklılıkları, aşk, ölüm üzerinde de düşüncelerini etkileyici bir dilde aktarıyor.

Okurken üzerine durup sizi düşündürtecek çok hoş detaylara, nasıl düşünülmesi gerekliliği ile ilgili bir anlatımlara rastlıyoruz. En keyif aldğım ve üzerine düşündüğüm Eski Şatoda Bilardo denemesiydi. Yaralı kadınlar , Tanrı bağışlamayacak bizi adlı denemelerde beni etkileyen anlatımlardı. Kitap 224 sayfa olmasına rağmen oldukça dolu ve okunurken veya okunduktan sonra üzerine düşülmesi gereken denemeler bırakıyor.

Hayatınıza bir durak verip düşünmek istiyorsanız tavsiye edebilirim.

Kitap adı: Bir Hayat Bir Hayata Değer
Yazar: Ahmet Altan
Yayınevi: Everest Yayınları
Sayfa: 225
Baskı: 2015
Tür: Deneme

bir-hayat-bir-hayata-deger-ahmet-altan


Arka kapak;
Büyük eserler yaratmış olanların ve uzaktan küçücük gözüken dünyalarında derin sarsıntılar yaşayan sıradan kadınların aşkları ve acıları var bu kitapta. Bu kitabı okuduğunuzda sadece sanat ve bilim dünyasının görünmeyen yüzünü değil, kendinizden bile sakladığınız duyguları bulacaksınız. Beethoven tek bir kadını çok sevdi hayatında. Ona mektuplar yazdı, onun için besteler yaptı. Adını hiç kimseye söylemedi. Kimse bilmedi onun sevdiği kadının adını. Juan Ramon Jimenez, karısı Zenobia’ya âşıktı. Karısı hastalandı, ölüm döşeğine düştü. Nobel Edebiyat Ödülü’nü aldığını, sırf Zenobia ölmeden öğrenebilsin diye Nobel Komitesi zamanından önce açıkladı. Zenobia öldü sonra. Jimenez bir daha tek satır yazmadı.

Oğul Alexander Dumas, pahalı bir fahişeye âşık olmuştu. Aslında bütün Paris bu veremli genç kadının peşindeydi. O kadın ise sadece Lizst’i sevdi. Onu terk eden tek erkek de Lizst oldu. Oğul Dumas, sevdiği kadın ölünce Kamelyalı Kadın’ı yazdı. Verebileceği en büyük armağanı verdi ona. Dünyanın en ünlü mimarlarından Louis Kahn, bencil ve çirkin bir erkekti. Bir tren istasyonunun tuvaletinde 74 yaşında ölü bulunduğunda, arkasında kendisine âşık üç kadın bıraktı. Oğlu, babası gibi birisini onların neden sevdiklerini merak edip o kadınları tek tek dolaştı.

Ekin Bulut
ekinbulut@gmail.com

Ekin Bulut, 1985 İstanbul doğumlu, Bahçeşehir Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği mezunudur. Özel bir yazılım firmasında kıdemli yazılım uzmanı olarka görev almaktadır. Fotoğraf çekmeyi, yürümeği, seyahat etmeyi seven Ekin Bulut, tam bir İstanbul sevdalısıdır.

1Comment

Yorum yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

error: Yazılar izinsiz kopyalanmamalı!
Send this to a friend