Cesur Yeni Dünya – Aldous Huxley

05 Nis Cesur Yeni Dünya – Aldous Huxley

Cesur Yeni Dünya, Aldous Huxley’in ilk distopya denemesi olmakla birlikte, insana okuduğu zaman dilimi içinde sahte bir ütopya izlenimi veriyor. Bu yeni dünyada sıkıntı, savaş, üzüntü, tutku, aşk, aile, sanat ve felsefe gibi kavramların nesli tükenmiştir. İnsanlar “soma” adı verilen bir madde sayesinde sürekli olarak mutlu kalabilmektedirler. Cinsel ilişkiler tabu olmaktan çıkmış, “herkes, herkes içindir” anlayışı yayılmıştır. Kısacası bu yeni dünyada “haz” her şeyden önce gelmektedir. Çocuk doğurmak, aile kurmak gibi fikirler insanlar için anlaşılamaz derecede uzaktır. Çünkü artık embriyolar, devletin elinde, belli sınıflara ve kurallara tabi tutularak yetiştirilmekte ve bir nevi fabrika ürünü insanlar doğmaktadır.

Bir gün bu düzenin çok uzağında yaşayan bir “Vahşi”, yeni dünyaya getirilir. Kitap, Shakespeare okuyan, duygularını doruğunda yaşayan, düşünen ve kısacası yeni dünya insanları gibi makineleşmiş olmayan birinin, bu yeni düzenle mücadelesini konu ediniyor diyebilirim.

Hem Orwell’in 1984’ü hem de Huxley’in Cesur Yeni Dünyası, Yevgeni Zamyatin’in Biz adlı kara ütopyasından etkilenerek yazılmış. Fakat Huxley’in kara ütopyası, bazı yönleriyle Orwell’in 1984’ünden katı çizgilerle ayrılıyor. Çünkü korku yok, şiddetle bastırılan bir toplum yok, kendi istediklerini dayatan kötücül ve otoriter bir rejim yok ortada, sizi her daim bir böcek gibi izleyen “Büyük Birader” yok…

Cesur Yeni Dünya’da her şey “keyif” üzerine kurulu ve kaos denilen ihtimal kökünden kazınmış.

Bu yönüyle Huxley’in geleceği daha net olarak gördüğü bir gerçek. Biz de televizyona, sosyal medyaya, sahte dünyalara gömülüp, gözlerimizi acıya kapatmıyor muyuz çoğu zaman? Kitaplar yasak değil ama kitap okuma isteğimiz gittikçe köreliyor yahut okuduğumuz kitaplar gün geçtikçe basitleşiyor. Düşünmek yorucu hale geliyor, monoton bir hayata kapılıp yaşamakla yetiniyoruz.

Cesur Yeni Dünya ile bizim dünyamız arasındaki benzerlikler, her bir sayfada artarak çoğalıyor ve bu yüzden okurken, 1984’teki kaos ortamının oluşturduğu dehşetin bir benzerini duyumsamaya başlıyor insan.

İthaki’nin bilim kurgu serisindeki bir diğer durağı da geride bırakırken, gözüme hiçbir kelime hatasının çarpmadığı ve çeviriyi, kapak resmini de başarılı bulduğum bu güzel kitabı, bilim kurgu severlere tavsiye ederim.

Aşağıda kitaptan hoşuma giden bazı alıntılar bulacaksınız:

“Ama başka bir şekilde mutlu olmak istemez miydin, Lenina? Başkaları gibi değil, kendi istediğin gibi.”

*

“Birey hissederse, topluluk sendeler.” dedi Lenina.

“Niye biraz sendelemesin ki?”

*

“Ben keyif aramıyorum. Tanrı’yi istiyorum, şiir istiyorum, gerçek tehlike istiyorum, özgürlük istiyorum, iyilik istiyorum. Günah istiyorum.”

“Aslında,” dedi Mustafa Mond, “siz mutsuz olma hakkını istiyorsunuz.”

“Öyle olsun,” dedi Vahşi meydan okurcasına, “mutsuz olma hakkını istiyorum.”

Kitap adı: Cesur Yeni Dünya
Orijinal adı: Brave New World
Yazar: Aldous Huxley
Çeviri: Ümit Tosun
Yayınevi: İthaki
Sayfa: 348
Baskı: 2014
Tür: Bilim Kurgu, Roman

Cesur Yeni Dünya – Aldous Huxley

cesur-yeni-dunya-aldous-huxley-2

Zeynep Yılmaz
zeynep96yilmaz@gmail.com

1996 İzmir doğumlu, Ege Üniversitesi Tıp Fakültesinde öğrenci olan okuyucumuz, kitap okumayı ve yazmayı çok seviyor.

2 Yorum
  • Mehlikakeltek@gmail.com'
    Mehlika
    Posted at 15:11h, 27 Ekim Yanıtla

    Güzel yorumunuz için teşekkürler beni bu kitabı yarım bırakmanın kıyısından çekip sıyırdınız..:)

  • ebrubektasoglu@gmail.com'
    Ebru
    Posted at 17:17h, 29 Mart Yanıtla

    Merhabalar,

    Aldous Huxley’in “Cesur Yeni Dünya” adlı romanından en beğendiğim alıntı şuydu: “Başlamak için en uygun zamanı beklersen hiç başlamayabilirsin; şimdi başla, şu anda bulunduğun yerden, elindekilerle başla.” “Cesur Yeni Dünya” romanından beğendiğim alıntıları paylaştığım yazımı izniniz olursa okumak isterseniz linkini şuraya bırakmak istedim: ebrubektasoglu.com/yazi/aldous-huxley-cesur-yeni-dunya-romanindan-34-etkileyici-alinti/

    Güzel okumalar dilerim,
    edebiyatla ve sağlıkla kalın.

Yorum yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

error: Yazılar izinsiz kopyalanmamalı!
Send this to a friend