Çocukluğun Sonu – Arthur C. Clarke

05 Oca Çocukluğun Sonu – Arthur C. Clarke

Maymunlar Gezegeninden hemen sonra Çocukluğunun Sonu’na başladım. Yaptığım yüksek dozda bilim kurgu almak gibi bir şey yani. En iyilerden iki tane çakıp, hayatıma son vermek ister gibi. Her iki kitapta o kadar etkileyici ve o kadar sarsıcıydı ki hangisinin hangisinden daha üstte olacağına karar veremedim. Sonra kendi kendime neden biri birinden üstün olmak zorunda ki?

Böylesi bir kitabı okuduktan sonra insan birçok şeyi sorgulamaya başlıyor. İnanın az biraz yakın bir durum gibi geliyor bana Çocukluğun Sonu ile anlatılanlar. Neden olmasın? Evet, neden olmasın ki? O kadar olabilirleri çok bir kitap, o kadar uygun bir kurgu ve en önemlisi de olmayacağına dair net bir ipucu yok. Hoş, hiç bir şey için bir ipucu yok…

Kitap bir tür uzaylı istilası gibi adlandırılıyor. Ama aslına bakarsanız tam olarak öyle değil. İstiladan çok bizim bile bile lades dememiz gibi bir şey. Bile bile demeyelim de bilmeden ya da bilmezden gelerek veya kötü yanından bakmayarak ilerlediğimiz diyelim. Ama her halükarda bir bilinmeze atlamış lığımız var. Tabi çaresizlikte var. Yetersizlikten dolayı kabullenme de var. Ama en önemlisi sürekli bir şüphe var insanın içinde. Sürekli sorular var ve hiçbirinin bir cevabı yok. Neden?

Kitabın ilk başından itibaren bir kötülük bekliyorsun. Ama tahminler yürüterek, o kadar da kötü çıkmayabilir diyorsun. Fakat bu kadarını beklemiyorsun. Yeterince heyecan verdim mi? Hiç boşuna beklemeyin hiç bir şey anlatmayacağım. Zaten bu paragraf yüzünden çok fazla şey anlatmış oldum. Daha fazlası sizin okumanıza göre çıkartacaklarınızda. Ama şu kadarını söyleyebilirim, okuduğum en iyi bilim kurgu kitapları arasında Çocukluğun Sonu.

Kesinlikle çok ama çok iyi bir kitap, bilim kurgu sevenlerin özellikle kaçırmaması gerekiyor.

İyi okumalar.

Kitap adı: Çocukluğun Sonu
Orijinal adı: Childhood’s End
Yazar: Arthur C. Clarke
Çeviri: Ekin Odabaş
Yayınevi: İthaki Yayınları
Sayfa: 256
Baskı: 2015
Tür: Bilim Kurgu

Çocukluğun Sonu – Arthur C. Clarke

Arka kapak;

Bilinmeyenin korkusu, geçmişten değil de gelecekten kalma bir hatıra olabilir mi?

1953’te yayımlanan Çocukluğun Sonu, Arthur C. Clarke’ın bir bilimkurgu yazarı olarak tanınmasını sağlayan, yirminci yüzyıla damga vuran önemli romanlardan biri. 2015’te televizyona uyarlanarak dizi haline getirilen ve bilimkurgu takipçileri için yeniden gündeme gelen bu eserin gücü, insanlığın geleceğine dair en özgün ve düşündürücü yorumlardan birini sergilemesinde gizli.

Dünya üzerindeki uygarlığımızın kaderini, insan neslinin akıbetini irdeleyen Çocukluğun Sonu, ters köşeye yatıran bir “öteki” anlatısı, farklı bir uzaylı istilası öyküsü, ütopya ve distopya arasındaki ince çizgiye dair, kalın harflerle tarihe geçen bir bilimkurgu klasiği…

“Böyle bir kitap yıllardır yazılmadı.”
-C. S. Lewis-

“Ürkütücü derecede mantıklı, inandırıcı ve acımasız bir kehanet girişimi. Clarke gerçek bir usta.”
-Los Angeles Times-

Metin Yılmaz
metin@metinyilmaz.com.tr

İzmir doğumlu. Web geliştirme uzmanı olarak çalışır. Seyahat etmeyi sever. Okumayı sever. İstanbul'da yaşar, Ege'yi özler.

7 Yorum
  • handesonmezerler@hotmail.com'
    hande sinan
    Posted at 10:45h, 09 Mart Yanıtla

    bir bilimkurgu aşığıyım ve kitabı okumamakla beraber 3 bölüm olarak yapılan minidiziyi seyrettim, kesinlikle katılıyorum, tek kelimeyle enfesti, ilk bölüm sonundaki karşılaşma ile resmen tüylerim diken diken oldu. WTF diyip inanç sistemimizi gözden geçirdim. hikaye ilerledikçe herşey çok mantıklı gelmeye başladı. oldukça felsefi bir yaklaşım.
    arthur c clark’ın diğer serileri de muhteşemdir. Space Odyssey ve Rama serileri de muhteşemdir. 20 yıl evvel okudum hepsini, tavsiye ederim.
    ilaveten gezegen yaratmak üzerine bir kitap okumak isterseniz tavsiyem Kim Stanley Robinson – red mars, green mars, blue mars üçlemesi nebula ödüllü bir seridir.
    yanlız sadece ilk kitap çevrildi, diğerleri ingilizce

    • Metin Yılmaz
      Posted at 11:50h, 09 Mart Yanıtla

      Merhaba,
      Diziyi seyretmedim ama seyretmek istiyordum. Demek o kadar iyiydi dizi. Kitap dediğiniz gibi sorgulatan bir kitap. Muhteşem bir kurguya sahip elden bırakamadan okunuyor resmen.
      Arthur C. Clark daha öncesinde de bildiğim bir yazardı kitaplarını severek okurum. Tavsiyelerinize de bakacağım. Kim Stanley’in serisini duydum fakat okumadım. İthaki’den bir kitabı çıktı 2312 diye almayı düşündüm ama ertelemiştim.

  • handesonmezerler@hotmail.com'
    hande sinan
    Posted at 13:47h, 09 Mart Yanıtla

    Merhaba
    Kim Stanley Robinson için biraz internette araştırma yapın derim. Hoşunuza gidecek.
    sanırım 2312 de biraz bu mars üçlemesi tadındadır. Çünkü mars üçlemesinde biraz diğer gezegenlere yerleşimden de bahsediyordu. bu üçlemeyi yazması 17 yıl sürmüş, hatta şu anda Nasa’nın Mars projesi de aynı şekilde ilerliyor. Misal ilk ekibin 100 kişiden oluşması, yaşam alanları vb. Hatta geçenlerde Natgeoda da benzer bir mini dizi yayınlandı ElonMusk’ın SpaceX ekibini de konu alan. Mars üçlemesi çok yönlü, sadece yeni teknolojilerden bahsetmiyor. Sosyolojik, felsefi, yönetim sistemleri ve insanı ilgilendiren her türlü konuyu hatta mesela Arapları ve terorizmi bile Mars’a uyarlamış. Bayağı çığır açan bir yazar kısacası.
    Dizi film (çocukluğn sonu) ise 3 bölüm ve toplam 5 saat sürüyor, Ben bırakamadım. Kitabı okumadan bilmeden seyretmiş oldum sonradan öğrendim ki Arthur C Clark romanından uyarlanmış ama sanıyorum iyi bir uyarlamadır.

    • Metin Yılmaz
      Posted at 17:24h, 09 Mart Yanıtla

      Merhaba,
      Evet oldukça iyi bir seri ortaya çıkarmış öyle görünüyor. Ama Türkçe çevirisini bulmak sıkıntı. Belki İthaki bilim kurgu klasikleri dizisinde bu üçlemeyi de çıkartır.
      Dizi filmini izlemek istiyorum. Kitabı okuduktan sonra film çok tatmin etmeyebilir ama beklentileri düşürüp seyretmek lazım. Bende öyle yaparım zaten kitaptaki tadı beklemem.
      Çok teşekkür ederim tavsiye için bu arada.

  • nagihantaylan06@hotmail.com'
    Nagihan
    Posted at 02:16h, 11 Temmuz Yanıtla

    Sizin bu tavsiyeniz üzerine okumaya başladım ve yam anlamıyla hayran kaldım. Alt metinlerin güzelliği, şaşırtıcı noktalar, merak duygusunu en tepeye taşıması… Kendimi daha iyi bir kitap bulamayacak gibi boşlukta hissediyorum bitirmesemiydim acaba 😀

    • Metin Yılmaz
      Posted at 13:46h, 14 Temmuz Yanıtla

      Merhaba,

      Evet, aynen dediğiniz gibi bir durum oluyor bu kitaptan sonra. Fakat bilim kurgu kitapları arasında benzer bir kaç kitap daha var. Tabi Çocukluğun Sonu çok yukarılarda bir yerlerde kalıyor ve yemek sonrası tatlıyı yemekten önce yemişsiniz gibi oluyor ama 🙂

      İki gün için hatta daha da kısa bir zamanda hem Maymunlar Gezeni’ni hem de Çocukluğun Sonu’nu okuyup, bitirmiştim. O yüzden benim içinde aynı durum söz konusu oldu. Maymunlar Gezegeni’de aynı şekilde üst noktalarda bir bilim kurgu. Okumadıysanız tavsiye ederim. Yine Arthur C. Clarke kitabı daha doğrusu serisi Bir UZay Destanı o da çok güzeldir. Bilim kurgu tavsiyeleri ile ilgili blog sayfamda bir yazı hazırlıyorum bitirince buraya link yazarım.

  • nagihantaylan06@hotmail.com'
    Nagihan
    Posted at 00:59h, 19 Temmuz Yanıtla

    Çok teşekkür ederim hemen tavsiyelerinizi de edinip okumaya başlayacağım. Eğer blogunuzda böyle bir yazı hazırlarsanız gerçekten çok faydalı olacağına inanıyorum.

Yorum yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

error: Yazılar izinsiz kopyalanmamalı!
Send this to a friend