Dr. Jekyll ve Mr. Hyde – Robert Louis Stevenson

25 Eyl Dr. Jekyll ve Mr. Hyde – Robert Louis Stevenson

İnsan aynı anda hem iyiyi hem kötüyü barındırır içinde; bu görüşte çoğu kişi hemfikirdir. Yaptığımız kötülükler nedeniyle iyi yanımız acı çeker ve vicdan azabı duyar; aynı şekilde iyi ve başkaları tarafından kabul gören bir yaşam da dünyevi eğlencelerden mahrum bırakabilir insanı.

Dr. Jekyll, bu gerçeği uzun uzadıya düşünmüş ve sonunda şöyle bir sonuca varmıştır. Neden o zaman iyi ve kötü yanımızı birbirinden ayırmıyoruz?

Böylelikle hayatın çekilmezliği ortadan kalkacak, kötü yanımız vicdan azabı olmaksızın yola devam edebilecek, iyi yanımızsa yüce amaçlarının önünde şeytanı ikizini bulmayacaktı.

Fakat doktorun bu deneyi önlenemez bir faciaya neden olacak ve kötüye meyleden kişilik, iyi tarafı sindirmeye gayret ederken, doktorun yaşamı içinden çıkılmaz bir hal alacaktır.

dr-jekyll-ve-mr-hyde-robert-louis-stevenson-2

Konusunu kısaca bu şekilde özetleyebileceğim kitap, gizemli ve merak uyandıran sürükleyici bir üsluba sahip. Şahsen kitaba başlamadan önce adını çok duyduğum bu hikayenin zaten çift kişilikli bir adamı anlattığını bildiğimden, bende merak uyandırmayacağını düşünüyordum. Ancak hiç de öyle olmadı. Anlatımı ve olay örgüsü o kadar merak uyandırıcı ki, öncesinde aklımda olan her şey bir anda silindi ve kendimi kitabın sonunda nasıl bulduğumu anlayamadım.

Robert Louis Stevenson, insanın ruhundaki çatışmayı, ikili doğasını ustaca gözler önüne seriyor ve Dr. Jekyll’ın tutkusunu, onu bu deneye iten sebepleri anlayabilir hale geliyor, onunla birlikte heyecanlanıyor, korkuyor, endişeleniyorsunuz.

Bir insan, kendi kötü timsalini, aynadaki yansımasında görse ne hisseder? Bu sorunun cevabı somut olarak dikiliyor karşınıza, bir an için aynadaki kötü aksinize bakıyorsunuz. Şu satırlar tamamlıyor o hisleri:

“Bu çirkinlik timsaline aynada baktığımda, içimde ona karşı kötü bir his, bir nefret duygusu uyanmadı. Hatta tersine, onu sevdim. Ne de olsa, o da benim bir parçamdı. Doğal ve müşfik görünüyordu. O güne kadar görmeye alıştığım, eksiği fazla olan, zıtlıkları içinde barındıran kendi yüzüme oranla çok daha gerçek, çok daha etkileyici ve özeldi.

İnsanların mayasında bir miktar iyilik ve bir miktar da kötülük bulunmaktaydı. Oysa tüm insanlık içinde bir tek Edward Hyde yalnızca kötülükten yoğurulmuştu.”

Günümüzde geçmediği halde, zamana rağmen değişmeyen insanı portrelemesiyle, gerçekten de söylendiği gibi, “yüz yıl öncesinden geleceğe bakabilen bir eser…”

Yaklaşık 123 kere sinemaya uyarlanmış olması ve kitapçılardan asla eksik olmaması da kalıcılığının kanıtıdır bana göre.

Demem o ki, konusunu biliyor olsanız bile, kitabını mutlaka okumanızı tavsiye ederim. Çünkü bambaşka bir tadı var; gerilimi, gizemi her şeyi yerinde bir eser.

Herkese keyifli okumalar dilerim…

Kitap adı: Dr. Jekyll ve Mr. Hyde
Orijinal adı: The Strange Case of Dr. Jekyll and Mr. Hyde
Yazar: Robert Louis Stevenson
Çeviri: Ebru Kılıç
Yayınevi: İthaki Yayınları
Sayfa: 118
Baskı: 2002
Tür: Bilim Kurgu

Hemen satın alın

#Dr. Jekyll ve Mr. Hyde – Robert Louis Stevenson #Dr. Jekyll ve Mr. Hyde #Robert Louis Stevenson

Zeynep Yılmaz
zeynep96yilmaz@gmail.com

1996 İzmir doğumlu, Ege Üniversitesi Tıp Fakültesinde öğrenci olan okuyucumuz, kitap okumayı ve yazmayı çok seviyor.

Yorum yok

Yorum yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

error: Yazılar izinsiz kopyalanmamalı!
Send this to a friend