Emanet Şehir – Levent Cantek

20 Haz Emanet Şehir – Levent Cantek

Emanet Şehir, Levent Cantek’in Ankara üçlemesinin bir diğer kitabı. Her zaman ki gibi yine olaylarımız Ankara’da geçmekte.

Son derece güzel bir çizgi roman. Bizi eski Ankara’ya götürüyor ve orada o dönemin sorunlarını ve sorunlu insanlarını anlatıyor. Yalanı hayatının her yerine sokmuş bir insanın, çaresiz şanslı düşüşünü gösteriyor. Takdir edilesi çizgi romanlardan biri. Artmasını temenni ediyorum bu tip güzel işlerin.

Alın, aldırın, okuyun, okutun diyebileceğim çalışmalardan.

İyi okumalar.

Kitap adı: Emanet Şehir
Yazar: Levent Cantek
Yayınevi: İletişim Yayınları
Sayfa: 134
Baskı: 2014
Tür: Çizgi Roman

Emanet Şehir – Levent Cantek

Arka kapak;
“Bize bu şehri emanet ettiler. Hangimiz Ankaralıyız? Hiçbirimiz. Emanete hıyanet edersen seni burdan kovarlar. Bu parti işleri Ankara’da yapılmasa, başka şehirlerde olsa, buraya hiç dokunulmasa iyiydi.” Kırklı yılların sonu, Soğuk Savaş’ın başı. Demokratlar iktidara ha geldi ha gelecek… Ankara tedirgin, başka bir dönem başlayacak. Yel üfürecek, sel götürecek, başka bir siyaset çökecek şehre…

Komünistler dolanıyor arka sokaklarda, veremliler var hastanelerde, gün batımında kıtlık, gün doğumunda yokluk… Yahudiler İsrail’e göç ediyor… Kısacık akşamlarda şiirden romandan konuşan memurlar toplanmışlar yine… Kırık dökük içki masaları, kavgalar, atışmalar ve Bohemler… Altındağ’da ahşap evler, Yenişehir’de beton apartmanlar…

Şekip ve Orhan iki arkadaş. Şekip, yalancı; Orhan, şair. Faik, bir Hacığa’nın oğlu, Bobstil. Adana’dan okumaya geldi, ticareti biliyor. Kıpkırmızı gülümseyen Fahriye, Şekip’in aşkı. Emel, aykırı bir yolcu, dünya küçük, Şekip’in ev arkadaşı… Şekip, tefrika yazıyor: Feride Celal, Pardayanlar ve İstanbul’un Fethi. Doktor, nasıl anlatsam, yüreğim yanıyor, derdime derman… Kadehler hicrana!

Emanet Şehir, bir Ankara hikâyesi, bir yalancının, başarısız bir yazarın, Şekip’in grafik romanı. Levent Cantek’in senaryosu ve Berat Pekmezci’nin çizgileriyle… Grafik roman, bizde pek bilinmeyen yeni bir anlatım biçimi. Art Spiegelman, grafik roman için “kitap ayracına ihtiyaç duyacağınız çizgi romanlar” diyor. Yetişkinler için ciddi hikâyeler anlatan, bir insani durumu mesele eden çizgi romanlar da denebilirdi. Emanet Şehir, grafik romanın Türkiye’deki sayılı örneklerinden biri.

Berat Pekmezci, dönem hikâyesinin bütün zorluklarını aşan, titiz ve belgeselci çizgilerle kırklı yılların gündelik yaşamını ustalıkla yansıtıyor. Üstelik bunu bugünü resmedercesine bilerek ve rahat bir üslupla başarıyor. Grafik roman diline, ardışıklığa, hikâyeyi güçlendiren devamlılıklara hakim olduğunu gösteriyor. Levent Cantek, Dumankara, Hayat Bir Yangındı albümüyle başladığı “Ankara Üçlemesi”ne Emanet Şehir ile devam ediyor. Yeteneksiz ve yalancı kahramanını, 1950’de, Ankara, payitahtı İstanbul’a iade ederken bir flaneur gibi dolaştırıyor.

Metin Yılmaz
metin@metinyilmaz.com.tr

İzmir doğumlu. Web geliştirme uzmanı olarak çalışır. Seyahat etmeyi sever. Okumayı sever. İstanbul'da yaşar, Ege'yi özler.

Yorum yok

Yorum yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

error: Yazılar izinsiz kopyalanmamalı!
Send this to a friend