İngiliz Posta Arabası – Thomas de Quincey

17 Mar İngiliz Posta Arabası – Thomas de Quincey

Thomas de Quincey’in okuduğum ilk eseri olan İngiliz Posta Arabası. Gerek anlatımı gerek olayların kurgusu, gerekse yazarın insanların yaşantısından verdiği gözlemler, yazarın ne denli güzel bir iş çıkardığını gösteriyor. Kitabın çok kısa olması üzücü. Bir çırpıda biten kitabın daha uzun olması istiyorsunuz haliyle.

Kitap konu olarak o dönemde sıklıkla kullanılan posta arabalarından bahsediyor. Bu araçlarla herkesin başına gelebilecek olaylardan ve kazalardan bahsediyor. Sonrasında bu kaza olabilme ihtimalini binilen herhangi bir araç ile de olabileceğini söylüyor. İşin aslı o kısımlarda insandan hızlı hareket eden her şeye bu yafta yapıştırılabilir diye düşünüyorsunuz. Sonrasında ise kitabın eğlenceli bir bölümü başlıyor. Bu bölümlerde bir az biraz sıkılma ya da şöyle diyelim akıcılığını yitirmesi muhtemel kitabın. Ama sakın bırakmayın devam edin.

Kitabın eğlenceli kısmı İngilizlerin, hediye olarak bir posta arabasını Çinliler vermesi ile başlıyor. Çinliler ilk kez bir posta arabası ile karşı karşıya kalıyorlar. Haliyle her kafadan bir sesin en fazlası çıkıyor. Bu ölümün zaten su gibi akması son derece muhtemel, okurken o zamanda karşılaşılan böylesi bir olayın, tam yazarın anlattığı gibi vuku bulması gayet normal diye düşünüyorsunuz. Ama burada kitabı güzel yapan nokta yaşananların çok iyi bir gözlemleme ile okuyucuya aktarılması.

Yazarla ilk tanışma kitabı olan İngiliz Posta Arabasından sonra Bir İngiliz Afyon Tiryakisinin İtirafları adlı kitabı ile devam edeceğim. Sizlere de öneririm.

İyi okumalar.

Kitap adı: İngiliz Posta Arabası
Orijinal adı: The English Mail Coach
Yazar: Thomas de Quincey
Çeviri: Mehmet H. Doğan
Yayınevi: Yapı Kredi Yayınları
Sayfa: 72
Baskı: 2014
Tür: Roman

İngiliz Posta Arabası – Thomas de Quincey

Arka kapak;
İngiliz Posta Arabası” 19. yüzyıl İngiliz deneme yazarı ve eleştirmenlerinden Thomas de Quincey’nin başından geçen olaylardan yararlanarak yazdığı ilginç yapıtlarından biridir. Adını ilk kez 1821’de yayımladığı bir “İngiliz Afyonkeşin İtirafları” denemesiyle duyuran De Quincey, “İngiliz Posta Arabası”nda gençlik yıllarında kılpayı kurtulduğu bir araba kazasında ölümle yüz yüze gelişinin düş gücünü nasıl harekete geçirdiğini çarpıcı bir çağrışım zenginliğiyle dile getirir. Oxford Üniversitesi’nde öğrenci olduğu yıllarda yaptığı araba yolculukları onun için yalnızca üniversite öğrencileriyle öbür yolcular arasındaki sınıfsal ayrımların ayrıntılarını değil, aynı zamanda arabanın hızı, oturma yerlerinin özellikleri ve şiddetin korkunçluğunu gerçeküstücü bir dille anlatması için bir çıkış noktasıdır. Gene böyle bir posta arabasının İngiliz sarayı tarafından Çin İmparatoruna armağan edilmesinin yol açtığı garip olaylar De Quincey’nin elinde nerdeyse “Bin Bir Gece Masalları”nın sürükleyici anlatımıyla okurlara aktarılır.

Metin Yılmaz
metin@metinyilmaz.com.tr

İzmir doğumlu. Web geliştirme uzmanı olarak çalışır. Seyahat etmeyi sever. Okumayı sever. İstanbul'da yaşar, Ege'yi özler.

Yorum yok

Yorum yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

error: Yazılar izinsiz kopyalanmamalı!
Send this to a friend