Kıyamete Bir Milyar Yıl – Boris ve Arkadi Strugatski

07 Ağu Kıyamete Bir Milyar Yıl – Boris ve Arkadi Strugatski

İthaki’nin bilim kurgu klasikleri dizisinden bir kitabı daha bitirmiş bulunuyorum. Hoş ben mi kitabı o mu beni bitirdi bilemiyorum ama neyse. Rus yazarlar Arkadi ve Boris Strugatski, 1977 yılında oturmuşlar demişler ki bir kitap yazalım insanlarda ne kafa bırakalım ne fikir. Sonra uzun bir süre de yasaklı kalsın kitabımız. Yapalım mı böyle bir kitap?

Yapmışlar. Evet hakikaten dedikleri kadar kafa karıştıran bir kitap olmuş. İşin şakası tabi bu böyle bir şey dememişler. Fakat kitap, anlaşılmamak için gerçekten büyük bir çaba sarfediyor. Zaten sayısal bir yapım yok daha bir zorlanıyorum. Aslında günümüzün zamanları gibi başlıyor ilk başlarda. Herşey olması gerektiği gibi ilerliyor. Her yaşanan yer gibi her yer güzle gibi her yer olması gerektiği kadar güzel gibi. Ama ne hikmetse gel zaman git zaman işler az biraz karmaşıklaşıyor. Sonrasında ise bu karmaşa artarak devam ediyor ve en sonunda içinden çıkılmaz bir örgünün içinde buluyorsunuz kendinizi.

Neyse sizde bir okuyun o zaman tekrar üzerinde duralım. Bakalım sorun bende mi yoksa kitapta mı anlamış oluruz. Buraya yorumunuzu yazmayı unutmayın ama.

İyi okumalar.

Kitap adı: Kıyamete Bir Milyar Yıl
Orijinal adı: Za Milliard Let Do Kontsa Sveta
Yazar: Boris ve Arkadi Strugatski
Çevirmen: Hazal Yalın
Yayınevi: İthaki Yayınları
Sayfa: 152
Baskı: 2015
Tür: Bilim Kurgu

kiyamete-bir-milyar-yil-boris-arkadi-strugatski-2

Kıyamete Bir Milyar Yıl – Boris ve Arkadi Strugatski

Arka kapak;
“Strugatski Kardeşler’den biri Gogol’ün diğeri ise Çehov’un soyundan geliyor ama hiç kimse hangisinin hangisi olduğundan emin değil. Bu kitap kesinlikle harika.”
-Ursula K. Le Guin-

“Türü bilimkurgu olsun ya da olmasın, bu kitap okuduğum en iyi, en etkileyici kitaplardan biri.”
-Theodore Sturgeon-

“Fantastik olayları fantastik olmayan varsayımlarla nasıl açıklarsın?”

Arkadi ve Boris Strugatski, entelektüel açıdan kışkırtıcı, inanılmaz eğlenceli, cesur ve eleştirel kitaplarıyla “Sovyetler döneminin en büyük bilimkurgu yazarları” sıfatını hak eden yegâne ikili. Henüz taslak halindeyken sansürün hışmına uğrayan Kıyamete Bir Milyar Yıl ise yazarların en sıradışı ve aykırı romanlarından biri.

Bir astrofizikçi olan Dimitri Malyanov, kendisine Nobel Ödülü’nü kazandıracağına inandığı projesi üzerine yoğunlaşmak için ailesini Odesa’ya, eşinin annesinin evine gönderir.

Ancak bir sorun vardır; yalnız kalmasına rağmen sürekli rahatsız edilir. Önce içi votka ve havyar dolu bir kutu, ardından da mini etekli güzel bir kadın kapısında beliriverir. Bu ziyaretler, bilim insanı olan arkadaşlarının da geçerken uğramasıyla sonu gelmez bir hal alır. Hepsi de çok büyük bir keşfin eşiğinde olduklarını ama aniden dikkatlerinin dağıldığını iddia etmektedir.

Acaba karanlık bir güç, bilimsel gelişmeleri engellemek mi istemektedir? Yoksa tüm bunların daha doğal bir açıklaması mı vardır? Kıyamete Bir Milyar Yıl, edebiyatın “Sorun sende değil, kâinatta!” deme biçimi.

Metin Yılmaz
metin@metinyilmaz.com.tr

İzmir doğumlu. Web geliştirme uzmanı olarak çalışır. Seyahat etmeyi sever. Okumayı sever. İstanbul'da yaşar, Ege'yi özler.

Yorum yok

Yorum yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

error: Yazılar izinsiz kopyalanmamalı!
Send this to a friend