Kral Lear – William Shakespeare

30 Oca Kral Lear – William Shakespeare

İlk kez bir Shakespeare eserini bu kadar uzun bir zamanda bitirdim. Aslında konu değil işleniş mi karışık yoksa örgüsü mü karmaşık geldi tam anlayamadım. Fakat bir şeylerin anlaşılmasından ziyade olayların ve kişilerin arasında karışıyor insan. Her ne kadar doğru kelimeleri bulamasam da Kral Lear’ı okuyan beni anlayacaktır.

Elbette bir Shakespeare eseri ve kötü deme gibi bir niyetim yok. Zaten böyle bir tanımlama olamaz. Kitap nasıldı? Kötü… Fakat ilk kez okuma zorlayıcı oldu bir Shakespeare eserinde. Hatta o kadar uzadı ve bunalttı ki artık bitse de keşke demeye başladım. Olayların karışıklığı ya da karakterlerin karmaşasından ziyade, kitap sizi bir türlü içine alamıyor. Bir şekilde bir yerde bir tıkanıyor, pir tıkanıyor. Bir daha geri getirilebilirse aşk olsun!

Bende de şu var; kitap eğer zihnimde canlanıp, bana hayalini kurdurmuyorsa, bu hayalin içinde bana anlatılmak isteneni sunmuyorsa, kitap okumak az biraz işkenceye dönüşüyor. Çünkü ilerlemiyor. İlerlemeyince sıkıntı başlıyor ve soğuma geliyor. Sonrası zaten malumunuz. Bitse de gitsek…

Belli bir zaman sonra tekrar okuyacaklarımın arasında yer veriyorum Kral Lear’a. Bakarsınız o zaman fikirlerim değişir. Kitabı yaşayabilirim belki. O zaman bu yazının altına yazarım.

İyi okumalar.

Kitap adı: Kral Lear
Orijinal adı: King Lear
Yazar: William Shakespeare
Çeviri: Özdemir Nutku
Yayınevi: İş Bankası Kültür Yayınları / Hasan Ali Yücel Klasikler Dizisi
Sayfa: 190
Baskı: 2009
Tür: Tiyatro

Kral Lear – William Shakespeare

Arka kapak;
William Shakespeare (1564-1616): Oyunları ve şiirlerinde insanlık durumlarını dile getiriş gücüyle yaklaşık 400 yıldır bütün dünya okur ve seyircilerini etkilemeyi sürdüren efsanevi yazar, Kral Lear’de yozlaşan dünyanın çaresi olmayan çöküşünü ele alır. Bu oyunun kurgusu, karakterleri, felsefeli konuşmaları, evrenselliği ve zaman aşımına uğramayacak insani boyutuyla ortaya çıkan görünüm, Shakespeare’in hiçbir tragedyasında görülmeyen ölçüye ulaşır. Bu tragedyanın yapısına iyice kaynaşmış olan grotesk özellikler, tragedya-komedya ikilemi, Kral Lear’in kendine özgü niteliklerinin başında yer alır.

Özdemir Nutku (1931): Türk tiyatrosuna büyük katkıları olan eğitimci ve yönetmen Özdemir Nutku, eleştirmen, yazar ve çevirmen olarak da önemli yapıtlar ortaya koydu. Sahnelediği pek çok oyunun yanı sıra, araştırma, inceleme ve çevirileriyle de ödüller kazandı. Ülkemizde olduğu kadar yurtdışında da sahneye koyduğu oyunlar, verdiği ders ve konferanslarla tanınmaktadır.

Metin Yılmaz
metin@metinyilmaz.com.tr

İzmir doğumlu. Web geliştirme uzmanı olarak çalışır. Seyahat etmeyi sever. Okumayı sever. İstanbul'da yaşar, Ege'yi özler.

Yorum yok

Yorum yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

error: Yazılar izinsiz kopyalanmamalı!
Send this to a friend