Marianne’in Kalbi – Alfred de Musset

23 Ara Marianne’in Kalbi – Alfred de Musset

Kadınları kızdırmamak lazım, damarlarına basmamak lazım. Ha bir de zamparalık yaparken az biraz mantık kullanmak lazım. Tamam, aşkın gözü kör ama ölümün ki değil… Dikkatli olmak lazım. Hatta çok ama çok dikkatli olmak lazım.

Aslında konunun özü bu kadar basit. Ama kitabın anlatımı daha bir dahası işin. O yüzden ben burada kitabı anlatıp, işin büyüsünü bozmak istemem. Zaten bir iki saatte bitirip, daha yoku mu? Diye soracağınız bir kitap. Evet, belki biraz abartılı gelebilir ama durum öyle.

Tiyatro eserlerinde zaten genel olarak bu şekilde bir tat alıyorum. Sonrasında hemen bir tane daha bir tane daha… Okudukça okuyasını getiriyor insanın. Çünkü okuması olsun, kitabın içine girebilmek olsun o kadar rahat ve o kadar güzel ki, siz daha ne olacak bakalım demeden kitabın içinde dolaşmaya başlıyorsunuz bile. Eğer tiyatro eserlerine karşı bir önyargınız varsa -ki bu tip insanlar gördüm ve onlara da anlatmaya çalıştım- bir an önce o önyargıdan vazgeçin ve hemen bir tiyatro kitabına başlayın. Göreceksiniz diğer tüm okuma deneyimleriniz kadar güzel bir okuma deneyimi yaşayacaksınız.

İyi okumalar.

Kitap adı: Marianne’in Kalbi
Orijinal adı: Les Caprices de Marianne
Yazar: Alfred de Musset
Çeviri: Bedrettin Tuncel
Yayınevi: İş Bankası Kültür Yayınları / Hasan Ali Yücel Klasikler Dizisi
Sayfa: 64
Baskı: 2012
Tür: Tiyatro

Marianne’in Kalbi – Alfred de Musset

Arka kapak;
Alfred de Musset (1810-1857): İlk şiirleri yirmi yaşında yayımlanan sanatçı, daha sonra oyun, roman ve öyküler yazsa da şair olarak ün kazandı. Oyunlarını sahnelenmek üzere değil, daha çok okunması için yazdı. Bununla birlikte günümüzde dahi sahneye konulan oyunları eserlerinin taşıdığı dramatik değeri kanıtlamaktadır.

Dili ve duygularındaki içtenlik, seyirciyi kavrayan bir şiir ve rüya havası oyunlarının hep canlı ve yeni kalmasını sağlamıştır. Marianne’in Kalbi, Alfred de Musset’nin çok beğenilen ve en sık oynanan birkaç dramından biridir.

Yazarın tiyatro anlayışının iyi bir örneği olan bu oyun romantik Fransız dramının yapmacığa kaçmayan, bu yüzden eskimeyen eserleri arasında yer alır.

Metin Yılmaz
metin@metinyilmaz.com.tr

İzmir doğumlu. Web geliştirme uzmanı olarak çalışır. Seyahat etmeyi sever. Okumayı sever. İstanbul'da yaşar, Ege'yi özler.

Yorum yok

Yorum yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

error: Yazılar izinsiz kopyalanmamalı!
Send this to a friend