Mezarlık Kitabı – Neil Gaiman

11 Mar Mezarlık Kitabı – Neil Gaiman

Mezarlık Kitabı’nın ismine, kapağına ya da içindeki illüstrasyonlardan herhangi birine bakarsanız, korku-gerilim türünde bir kitap olduğunu sanabilirsiniz.

Fakat okuduğunuzda, herkesten farklı olarak yetişen bir çocuğun saflığını, masumiyetini, mezarlık dışındaki hayata bakışındaki güzelliğini, çoğunlukla cesaretini görebileceğiniz, benim “sevecen” olarak adlandırdığım kitaplardan biri olduğunu göreceksiniz diye düşünüyorum. Şöyle anlatayım size, okuduğunuzda böyle bir resim değil,

mezarlik-kitabi-neil-gaiman-3
Daha çok böyle bir resim hissediyorsunuz:
mezarlik-kitabi-neil-gaiman-4

Neil Gaiman’ın temellerini, iki yaşındaki oğlunu mezarlığın yanında bisiklete binerken gördüğünde attığı bu fantastik dünya, yazarın alışık olduğumuz üslubunda olsa da diğer yetişkin kitaplarına göre daha sade, genç yetişkinlere daha çok hitap eden bir roman.

Gaiman yine her zamanki gibi bambaşka bir dünya kurup, önümüze getiriyor. Kendi kurduğu bu farklı dünyayı, bizim “alışılageldik” dünyamızın içine yerleştiriyor.

Alışılageldik dünyamızdan bir karakteri, biraz da şans eseri, kendi kurduğu dünyasında yaşamaya mecbur ediyor. Başta bunlar talihsiz bir olay gibi gelse de, Gaiman öyle bir üslupla anlatıyor ki kendi dünyasını, gün gelip bu karakter bizim alışılageldik dünyamıza dönme şansını tekrar elde ettiğinde, kendimi dönmesin isterken buluyorum.

Mezarlık Kitabı’nda da, daha bir bebekken mezarlıktaki hayaletlere emanet edilen Nobody adlı çocuğunun bu yeni dünyaya uyum sağlamaya çalışması anlatılıyor. Nobody, ölüler ve canlılar arasındaki sınırda yürüyecek kişi olarak kehanetlerde de belirtiliyor. Dolayısıyla etraftakilerin kısaca Bod olarak hitap ettiği bu çocuk, kendisini öldürmek isteyen Jack adlı insanlara karşı bir savaşın içine düşüyor. Tabii tek başına değil, koruyucusu Silas ve hayalet ailesi onun her zaman yanında!

Kitapta en sevdiğim karakter ise bunlardan hiçbiri değil, Yaşadığı dönemde cadı olduğu için boğulmuş ve yakılmış bir hayalet: Liza.

Liza’nın yakından gelen sesi, “Gerçekten de, hayat canlıların elinde heba oluyor Nobody Owens. İçimizden biri yaşayacak kadar ahmak ve o ben değilim. Beni özleyeceğini söyle.” dedi.

Scarlett da başlarda sevilebilir bir karakterdi ama sonlarda bozdu 🙂 Gönlü kalmasın onun da bir repliğini ekleyelim.

“Sen cesursun. Tanıdığım en cesur kişisin ve benim arkadaşımsın. Hayali olup olmaman umurumda değil.”

Şimdi biraz da olumsuz bulduğum taraflarından bahsedeceğim 🙂

İlk olarak kitabın bana göre asıl uzun olması gereken kısmı daha kısa bırakılmış. Jack adlı insanlar ve kurdukları örgüt ve onların Nobody’yi korumaya çalışan insanlarla savaşı daha uzun tutulabilirdi. Bunun yerine “uyum” süreci daha fazla – bana göre biraz da gereğinden fazla – uzatılmış. Sebebi de kitabın daha önce de belirttiğim gibi genç yetişkin ve çocuklara hitap edecek şekilde yazılması bana göre ki haklı bir sebep. Yazar anladığım kadarıyla daha genç yaştaki okuyucuları bunlarla sıkmak yerine, bir çocuğun diğerlerinden “farklı” olarak yaşaması konusuna eğilmeyi tercih etmiş. Her halükarda, her yaştaki okuyucuya hitap eden güzel bir roman. Gaiman’ın kitapları içinde en başarılı roman mı tartışılır tabii ama hani yeniden okunabilecek kitaplar vardır ya bence Mezarlık Kitabı da onlardan biri.

İkinci olarak kitap boyunca daha fazla bilgi için bekleyip durduğum “ıssız tipler” hakkında dişimin kovuğunu dolduracak kadar bile bilgi alamadım. Vampir diyen var yahu, şok oldum. Silas, kitaptaki en havalı karakter, ne olurdu yani adam hakkında biraz daha bilgi alabilseydik. Mesela nedir bu yüce koruyucular, keşke biraz açaymış.

Üçüncü olarak – vazgeçtim bu olumsuz değil 🙂 – kitap Harry Potter’a hafiften benziyor. Ne alaka demeyin. Az çok Harry Potter yutmuşların içine, ailenin gizemli bir adam tarafından öldürüldüğü ama bebeğin öldürülemediği kısmı okurken, “felsefe taşı”nın başındakine çok benzeyen bir karanlık his mutlaka doğmuştur! Ama dediğim gibi olumsuzu bırak bu benim için baya baya olumlu bir özellik.

Son olarak bir iyi bir de kötü haber vereyim, bitireyim: Mezarlık kitabı film olacakmış meğer fakat seçilen şirketlerdeki anlaşmazlıklar nedeniyle film askıya alınmış, Gaiman son olarak projenin iptal olmadığını yalnızca yeni bir şirket bulmaları gerektiğini duyurmuş. Olursa ne güzel olur, umarım olur diyorum.

Herkese iyi okumalar!

Son Not: İllüstrasyonlar, metin kadar ilgi çekici!

Kitap adı: Mezarlık Kitabı
Orijinal adı: The Graveyard Book
Yazar: Neil Gaiman
Çeviri: Evrim Öncül
Yayınevi: İthaki Yayınları
Sayfa: 320
Baskı: 2009
Tür: Fantastik, Roman

#Mezarlık Kitabı – Neil Gaiman #Mezarlık Kitabı #Neil Gaiman

Kitap Etiketleri:
,
Zeynep Yılmaz
zeynep96yilmaz@gmail.com

1996 İzmir doğumlu, Ege Üniversitesi Tıp Fakültesinde öğrenci olan okuyucumuz, kitap okumayı ve yazmayı çok seviyor.

Yorum yok

Yorum yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

error: Yazılar izinsiz kopyalanmamalı!
Send this to a friend