Ormandaki Yaratık – Henry James

07 Nis Ormandaki Yaratık – Henry James

Bir tür iç yolculuk. Evet tam tanımı bu. Kitabın başından itibaren boğucu ilerleyen sayfalar, her geçen sayfada biraz daha ağırlaşıyor. Başlarken düşündüğünüz şeyler, örneğin; kısacık kitap ne kadar kötü olabilir ki? Gibi düşünceler, size bir bir cevap veriyor. Sıkılmanın ötesinde bir kitap deneyimi yaşatıyor.

Henry James uzun zamandır merak ettiğim bir yazardı. Fakat okuduğum yorumlar yüzünden sürekli ertelediğim de bir yazardı. Bu yüzden kısa bir kitabı ile başlamayı düşündüm. İyi bir düşünce gibi gelmişti fakat yanılmışım sanırım. Kitap, kısa ama bitmeyen sıkıcılıkta olan kitaplardandı. Tahmin ediyorum bu kitabı okuduğum sürede çok daha uzun bir kitabı büyük bir şevkle okuyabilirdim. Tabi burada hemen yazarı kötülemek olmaz. Bu çeviri ile alakalı olabilir, benden kaynaklanan bir şey olabilir. Belki de anlamadım kitabı. Evet bu olabilir ve gayet doğal. Kitabın içine girmek, kitabı her sayfada yaşayarak okumak mümkün olmuyor. Nedendir bilinmez bir şekilde sizi dışarı bırakıyor, dikkatinizi ne kadar toplasanızda sizi kitabın dışındaki dünya ile temasa itiyor.

Yazarın başka kitapları ile devam etmeyi planlıyorum. Henry James gibi bir yazarı okuduğum ilk kitapla değerlendirecek ve okuma okumama kararı alacak değilim. Bu saçma ve anlamsız olurdu. Fakat sizlere tavsiyem eğer yazarı ilk kez okuyacaksanız, ilk başlayacağınız kitap bu kitap olmasın. Bence olmasın. Ha yok ben zaten biliyorum, tüm kitaplarını okumak gibi bir hedefim var o zaman buyrun iyi okumalar.

Kitap adı: Ormandaki Yaratık
Orijinal adı: The Beast In Yhe Jungle
Yazar: Henry James
Çeviri: Aslı Sena Özarpacı
Yayınevi: Altın Bilek Yayınları
Sayfa: 80
Baskı: 2006
Tür: Roman

ormandaki-yaratik-henry-james

Ormandaki Yaratık – Henry James

Arka kapak;
“Issız bir adaya düşseniz ne yapardınız?”
Bu soru, yıllardır bizleri meşgul eden, uzakta olma hayalleri kurduran ve bizi zaman zaman eğlendiren bir sorudur. Bu kitap, bu soru sorulmadan çok daha evvel yazılmış ve fantastikle gerçeğin yan yana durduğu, kimi yerde iç içe geçmiş varoluş sorularıyla bezenmiş; modern romanın anlatımına yakın bir değerde çağdaş duran nitelikli bir eser.
Henry James, yazılışından neredeyse bir asır sonra bile, hâlâ bize seslenmeyi bildiğini bu kitapta kanıtlıyor.

Metin Yılmaz
metin@metinyilmaz.com.tr

İzmir doğumlu. Web geliştirme uzmanı olarak çalışır. Seyahat etmeyi sever. Okumayı sever. İstanbul'da yaşar, Ege'yi özler.

1Comment
  • Bu Ay Okuduklarım - Mart 2016 - Metinden Notlar
    Posted at 00:48h, 12 Mart Yanıtla

    […] Bir tür iç yolculuk. Evet, tam tanımı bu, kitabın başından itibaren boğucu ilerleyen sayfalar, her geçen sayfada biraz daha ağırlaşıyor. Başlarken düşündüğünüz şeyler, örneğin; kısacık kitap ne kadar kötü olabilir ki? Gibi düşünceler, size bir bir cevap veriyor. Sıkılmanın ötesinde bir kitap deneyimi yaşatıyor. Yazının devamı için lütfen tıklayınız… […]

Yorum yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

error: Yazılar izinsiz kopyalanmamalı!
Send this to a friend