Pyongyang Kuzey Kore’ye Bir Yolculuk – Guy Delisle

21 Kas Pyongyang Kuzey Kore’ye Bir Yolculuk – Guy Delisle

Satrapi’nin Persepolis’i, Sacco’nun Filistin ve Gorazde’si, Wild’ın Zerdüşt’ü ve Delisle’nin Kuzey Kore’si diyorum, mutlaka ama mutlaka okunmalı diyorum. Enfes çizgi roman şölenlerinden sadece dört örnek, daha devamı da var ve gelmeye devam ediyor. Kaçırmayın rica ediyorum! Bu yazarları takip etmek önemli, adamlar çok ama çok güzel bir iş yapıyor.

Guy Delisle yeni keşif çizgi roman ustalarından bir yazar. Kendisi ile tanışmış olmaktan büyük bir gurur ve onur duyuyorum şahsen. Çizgi romanına başlayınca aklıma ilk gelen Joe Sacco oldu. O kadar mutlu oldum ki benzer bir tat alacağım için, okuma aşkım arttı ve hani derler ya bir nefeste hah işte aynen öyle okudum ve bitti. Kitap bize Kuzey Kore’yi anlatıyor. Peki, bunu nasıl yapıyor? Turistlik gezi şeklinde değil elbette tıpkı bir arkadaşına anlatır gibi gün gün bazen an ve an anlatıyor. Bazı yorumlarda anlatımın iyi olmadığı daha doğrusu Kuzey Kore halkı ile dalga geçtiğini okudum. Fakat bu yorumlar çok yanlış çünkü yazar dalga geçmiyor olan ne ise onu yazıyor. Tabi bazı yerlerde üslup az biraz yumuşatılabilir belki diye düşünmedim değil ama dediğim gibi çok aşırı gelmedi bana. Ayrıca böylesi bir hayatı kabul edip susan, üstüne üstlük bu hayatı daha doğrusu bu baskı rejimi sineye çeken halkı az biraz eleştirmeden geçmek zaten imkânsız durumda bana sorarsanız.

Çünkü Kuzey Kore’de yaşananlar tıpkı bir fıkra gibi. Ama ne yazık ki fıkra değil, gerçek hayat. Bu hayatı yaşayan insanlar yani Kuzey Kore halkı bu kadar yalan yanlış bir düzeni kabul edip, kendi hayatlarını hiçe saymaya devam ediyorlar. İnternette küçük bir araştırma yaptığınız öyle sonuçlarla karşılaşıyorsunuz ki inanılması hakikaten imkânsız gelebilir. Bu yazımda bir kaç tane derleme yapacaktım fakat konuyu dağıtmak istemedim. Sizler zaten bir kaç Google araması yaparsınız kitabı okuduktan sonra. Zaten yapmadan geçemezsiniz inanın. Ama size tavsiyem hani şu her gittiği yeri yere göğe sığdıramayan, her şeyine mükemmel diyen, her nedense objektif ve açık bir anlatım yapmayan birbirinin aynı seyahat sitelerinden bilgi edinmemeye çalışın. Zaten onlardan birini okuduğunuzda yüzlercesini de okumuş oluyorsunuz. Hepsi birebir aynı, kelimesi kelimesine, çok daha net bir dille olduğu gibi yazan insanlar var onları tavsiye ederim. Kaldı ki zaten durum son derece ortada ayrıştırmak zor değil.

Düşünsenize ülkede internet yasak, ülkede ki insanlar tüm dünyanın Kuzey Kore’yi kıskandığını düşünüyor… Sadece bu ikisi bile yeterince yeterli.

Bu arada Kara Karga Yayınları’na ne kadar teşekkür etsek azdır. Bizlere bu güzel mi güzel eserleri kazandırıyorlar. Her çıkan kitaplarını merakla bekliyor ve saldırırcasına alıyorum, okuyorum. Şu zamana kadar çıkardıkları tüm çizgi romanlar çok ama çok iyi. Umarım bu hızda hatta daha da artarak devam ederler. Kara Karga Yayınları’nı takip edin ve çıkardıklarını düşünmeden alın. Emin olun pişman olmazsınız.

İyi okumalar.

Kitap adı: Pyongyang Kuzey Kore’ye Bir Yolculuk
Orijinal adı: Pyongyang: A Journey in North Korea
Yazar: Guy Delisle
Çeviri: Bilge Ceren Şekerciler
Yayınevi: Kara Karga Yayınları
Sayfa: 184
Baskı: 2016
Tür: Çizgi Roman

Pyongyang Kuzey Kore’ye Bir Yolculuk – Guy Delisle


Arka kapak;
“Pyongyang, son 20 yılın en değerli grafik romanlarından biri.”
– Vulture

“Joe Sacco’nun Filistin’ini Marjane Satrapi’nin İran devrimi sonrasını anlatan Persepolis’i takip etmişti. Şimdi de Guy Delisle’in Kuzey Kore’de geçirdiği günleri anlatan çizgi romanı aynı geleneği sürdürüyor.”
– The Guardian

“Guy Delisle, çizgi roman dünyasında sıra dışı bir yıldız.” Star Tribune “Pyongyang, bir korku paranoyasından ziyade neşeli bir seyahatname.”
– The Hollywood Reporter

Metin Yılmaz
metin@metinyilmaz.com.tr

İzmir doğumlu. Web geliştirme uzmanı olarak çalışır. Seyahat etmeyi sever. Okumayı sever. İstanbul'da yaşar, Ege'yi özler.

Yorum yok

Yorum yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

error: Yazılar izinsiz kopyalanmamalı!
Send this to a friend