Sevgililer – Carlo Goldoni

29 May Sevgililer – Carlo Goldoni

Kıskançlığın gelebileceği en üst noktaları görüyoruz bu kitapta. En sevdiğimizi, en büyük acıları çekerken görmek istiyoruz. Böylesi hastalıklı bir sevgi türüne tanık oluyoruz. Güzel ele alınmış güzel işlenmiş bir kitap. Tavsiye ederim.

Sevgililere dışardan bir bakış atar gibi okunan bir kitap Sevgililer. Carlo Goldoni’nin oyunları ile ilk kez karşılaşmamı sağlayan, yani yazarın okuduğum ilk kitabı olan Sevgililer, yazarın kabiliyetine hayran olabileceğiniz bir kitap. Tiyatro eserlerinde yaşanan hiç bir sorunu bu kitapta yaşamıyorsunuz. Bir Shakespeare ya da bir Moliere okur gibi okuyabileceğiniz, sizi asla yormayan ve sıkmayan bir kitap.

Az biraz konuya değinmeye kalkarsak kitabı anlatmış gibi oluruz. Kitabın aslında konusu bilindik bir konu fakat işlenişi oldukça güzel. Zaten bunu ilk sayfalarda bile anlayabiliyorsunuz. Tiyatro eseri severler açısından kesinlikle kaçırılmaması gereken kitaplardan olduğunu düşünüyorum. Yazarın bir diğer kitabı olan Lokantacı Kadın ile devam etmeyi düşünüyorum.

Tiyatro okumayı sevenler için özellikle tavsiye edeceğim Sevgililer, okunması gereken eserlerden. Zaten Hasan Ali Yücel Klasikleri serisinde yer alan hemen hemen her kitap bir kaç kez okunmayı hak eden eşsiz eserlerdir.

İyi okumalar.

Kitap adı: Sevgililer
Orijinal adı: Gli Innamorati
Yazar: Carlo Goldoni
Çeviri: Leyla Tecer, Necdet Adabağ
Yayınevi: İş Bankası Kültür Yayınları / Hasan Ali Yücel Klasikler Dizisi
Sayfa: 122
Baskı: 2016
Tür: Tiyatro

Sevgililer – Carlo Goldoni

Arka kapak;
Carlo Goldoni (1707-1793): Eserleriyle İtalyan tiyatrosunda köklü değişimlere yol açmış, çağdaş tiyatronun köşe taşlarını yerleştirmiştir. Doğaçlamadan yazılı oyunlara geçişin ilk örneği 1738’de yazdığı Saray Adamı Girolamo’dur. Bu oyunda sadece başkişinin rolü yazılıdır. 1743’de sahnelenen Namuslu Kadın tümüyle yazılı bir metindir. Goldoni ticaret ve gelişmeye başlayan sanayinin yeni bir dünyanın ve beklentileri farklı bireylerin habercisi olduğunu kavramış bir sanatçıdır. Tiyatroda klasik tiplemeleri ve maskları kaldırmış, günlük yaşamda karşılaşılan karakterleri, tutkuları ve olayları sahneye taşımıştır. Çeşitli toplum kesitlerinin karakteristik özelliklerini yansıtmış, bireylerin yer aldıkları toplumsal sınıfa göre davranışlarının altını çizmiştir. Lokantacı Kadın, Yalancı, Kahvehane, Meydan en tanınmış oyunlarındandır.

Metin Yılmaz
metin@metinyilmaz.com.tr

İzmir doğumlu. Web geliştirme uzmanı olarak çalışır. Seyahat etmeyi sever. Okumayı sever. İstanbul'da yaşar, Ege'yi özler.

Yorum yok

Yorum yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

error: Yazılar izinsiz kopyalanmamalı!
Send this to a friend