05 Jul Gece Yarısından Sonra – Gaëlle Geniller
Bazı çizgi romanlar hikâyelerini kelimelerle anlatır, bazıları ise çizgileriyle. Gece Yarısından Sonra, ikinci gruba giren, uzun süre hafızada kalan nadir eserlerden biri.
Gaëlle Geniller’in çizimleri ilk sayfadan itibaren büyülüyor. Sayfalar arasında ilerledikçe yalnızca bir hikâye okumuyor, adeta renklerin, ışığın ve gölgelerin kurduğu bir sahnenin içinde dolaşıyorsunuz. Her kare tek başına çerçevelenip duvara asılabilecek kadar özenli.
Ancak kitabı özel yapan yalnızca görselliği değil. Hikâyesi, çocukluğun o tuhaf ve tarif etmesi zor duygularına dokunuyor. Karanlık koridorlar, geceleri büyüyen korkular, hayal ile gerçeğin birbirine karıştığı anlar… Sanırım hepimiz çocukken buna benzer duygular yaşadık. Bu yüzden anlatılanlar ne kadar fantastik görünse de insana şaşırtıcı derecede tanıdık geliyor.
Kitap boyunca en çok dikkatimi çeken unsurlardan biri kontrastların ustalıkla kullanılması oldu. Işık ve karanlık, güven ve korku, çocukluk ile yetişkinlik, gerçek ile hayal sürekli iç içe geçiyor. Geniller bu geçişleri yalnızca metinle değil, renk paleti ve sayfa düzeniyle de hissettiriyor. Çizimler, hikâyenin anlatıcısına dönüşüyor.
Bir diğer güçlü yönü ise tiyatro atmosferi. Sahne arkası, kostümler, dekorlar ve gösteri dünyası yalnızca estetik bir fon oluşturmuyor; karakterlerin iç dünyasını anlatan önemli bir araç hâline geliyor. Kitap boyunca masalsı bir hava korunurken, altında oldukça insani ve evrensel duygular işleniyor.
Bir parantez de Volto Kitap için açmak gerekiyor. Kitabın İngilizce baskısı uzun zamandır kitaplığımdaydı ve baskı kalitesine hayrandım. Volto Kitap’ın Türkçe baskısını da destek olmak amacıyla aldım. Sevindirici olan ise aynı özeni burada da görmek. Kâğıt kalitesi, baskı, renklerin canlılığı ve ciltleme gerçekten çok başarılı. Böyle özel eserlerin bu seviyede Türkçeye kazandırılması son derece değerli.
Hem çizgi roman hem de sanat kitabı gibi okunabilecek, tekrar tekrar sayfaları karıştırmak isteyeceğiniz çok özel bir eser. Görsel anlatının gücünü seven herkesin kitaplığında olması gerektiğini düşündüğüm çalışmalardan biri.
Kitap adı: Gece Yarısından Sonra (Minuit passé)
Yazar / Çizer: Gaëlle Geniller
Tür: Çizgi Roman, Grafik Roman, Fantastik
Türkçe Yayın: Volto Kitap
Kitabı Volvo Kitap sitesinden incelemek ve satın almak için lütfen bu linki kullanın. Enfes işler yapan Volvo Kitabın her bastığını sorgusuz sualsiz satın alabilirsiniz.


Yorum yok