Küba Ritmi – Erdem Genç

29 Şub Küba Ritmi – Erdem Genç

Uzun bir zaman önce okumayı düşünüp unuttuğum bir kitaptı Küba Ritmi. İşin doğrusu biraz önyargı biraz öncelikler derken oldukça ertelenen bir okuma oldu. Tabi birde dış görünüşe göre yargılama devreye girdi. Her insanın yapabileceği bir davranış olan kapağa göre kitap değerlendirmeyi bende az biraz yaptım Küba Ritmi’nde. Ama haksızda sayılmam şimdi. Kapak konusunda çok ama çok daha güzel çalışmalar yapılabilirdi bence. Neyse biz kitabın ne anlattığına bakalım.

Küba Ritmi bir seyahat kitabı. Öncelikle bunu belirleyelim ve beklentilerimizi bu yönde şekillendirelim. Tabi seyahat kitabı dediğimiz zaman, her seyahat kitabında olması gerekenleri ya da bir seyahat kitabının olmazsa olmazlarını bu kitapta bulacağız diye bir zorunlulukta yok. Nasıl ki yazarları farklı iki romanında aynı kalitede olmasını beklemiyorsak. Evet bu konuları netleştirdikten sonra kitaba devam edecek olursak, kitap bize ilk bölümünde Küba’ya giden iki gencin başından geçenleri anlatıyor. İkinci bölümde ise beş gencin gidişini ve başlarından geçenleri anlatıyor. Daha doğrusu hangi kafeye hangi bara gittiklerini, nerede ne içtiklerini ve yediklerini. Birde orada ünlü kimselerle karşılaşıyorlar onlarla fotoğraf çektiriyorlar. Ama ne yazık ki fotoğraflar renksiz ve net değil. Bir seyahat kitabında olmazsa olmazlardan biri fotoğrafların renkli ve net olması bana göre. Çünkü o atmosfere az biraz yaklaşabilmemiz için bu gerekli. Tabi fotoğrafların gidilen yerden olması, özçekim olmaması, bilmem kim ile bilmem kimi göstermemesi de bana göre önemli. Tabi dediğim gibi bu benim fikrim.

Kitabın yazarı Erdem Genç, Küba’ya gittiğinde oldukça gençmiş. Bu sebeple yirmili yaşların verdiği hal ve durumlara göre bir seyahat yapmış. Bir şehre gidilir ve hemen barlara gidilir, içkiler denenir vs. Kesinlikle böyle olmamalıdır demiyorum. Gençlerin seyahat anlayışı ile benim ki aynı olacak diye bir durum yok. Ama ben yine de bir ülkeye gidildiğinde, o ülkenin kültürünü, tarihini, yaşamını ve işleyişini görmek isterim. Bunun için neler yapılır peki? Elbette araştırma yapılır, müzeleri gezilir, heykelleri, resimleri, sanatçıları incelenir. Kültürel yemekleri, içecekleri nelerdir onlara bakarım. En önemli, en güzel yerlerine gidilir ve turist gibi değil de fotoğrafçı gibi fotoğraf çekmeye çalışırım elimden geldiğince. Benim seyahat anlayışımda bunlar yer alıyor. O barda ki bilmem ne kokteyli şu diskodaki bilmem ne dansları değil. Elbette onlarda olur ama onlar amaç olmaz benim için. Hatta çoğu zaman aklıma bile gelmez. Ama dediğim gibi bu belki yaşla belki karakterle belki de o an ile alakalıdır. Ben burada kişisel görüşümü paylaşıyorum.

Peki bence neler olmalıydı derseniz bence Küba’ya nasıl gidilir? Giderken yanımıza neler aldık yani çantamızda neler vardı? Ne gibi süreçlerden geçiliyor? Yolculuklarda dikkat edilmesi gerekenler neler? Olmazsa olmazlar nelerdir görülmesi gereken yerler hakkında? Neleri yemeden, içmeden gelmeyelim? Gibi şeylere yer verilmeli. Düz, klasik seyahat rehberleri gibi değil elbette, yazan kişinin yorumları ile birlikte harmanlanmış bir şekilde yer verilmeli. Okurken uzun bir blog yazısı okuyor gibi değil, o ruhu vermeye çalışır gibi okumak isterim.

Küba Ritmi, yirmili yaşlara yeni yeni girmeye başlamış genç arkadaşlarımız için okuması eğlenceli ve heyecanlı bir kitap olabilir. O yaşlarda aradıkları hemen hemen herşey orada mevcut. Küba Ritmi’ni yaşayabileceklerini düşünüyorum.

İyi okumalar.

Kitap adı: Küba Ritmi
Yazar: Erdem Genç
Yayınevi: Park Kitap
Sayfa: 255
Baskı: 2015
Tür: Seyahat

Küba Ritmi – Erdem Genç

kuba-ritmi-erdem-genc

Metin Yılmaz
metin@metinyilmaz.com.tr

İzmir doğumlu. Web geliştirme uzmanı olarak çalışır. Seyahat etmeyi sever. Okumayı sever. İstanbul'da yaşar, Ege'yi özler.

Yorum yok

Yorum yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

error: Yazılar izinsiz kopyalanmamalı!
Send this to a friend