Dünyanın Sonundaki Dünya – Luis Sepulveda

19 Eki Dünyanın Sonundaki Dünya – Luis Sepulveda

Dünyanın Sonundaki Dünya, Luis Sepulveda üstadın bizlere balina katliamlarını gösterdiği bir kitabı. Okyanuslarda neler olduğuna dair bilgisi çok az olan bizlere, bazı gerçekleri sunuyor. Evet belki bu konuda hiçbir şey yapamıyoruz, belki katliamları durduramayız ama en azından olanları anlatıp, geleceği şekillendirebiliriz belki.

İşte usta yazar da bunu yapmaya çalışıyor bence. Yoksa o da farkında bu kokuşmuş düzende, katliamlar her yerde. Bu kadar batmışlığın içinde elden ne gelir ki diye düşünüyor belki de. Ama yine de bir yerlerden bir sesler çıkmalı diye düşünüyor. Medyada çıkan her abuk subuk yalana inanmamayı, gerçeklerin orada olmadığını gösteriyor belki de.

İşte bence bizler de bu şekilde düşünmeliyiz. Kitaplardan bir şeyler öğrenmek yerine, internette sosyal medya platformlarında her gördüğüne inanan insanlar var. İşin daha trajik yanı ise bu yazılan çizilen safsatalara gerçek gözüyle bakıyorlar ve tek doğru bunları kabul ediyorlar. Haberleri “heştek” lerden takip eden bir nesil oluşuyor farkında mısınız bilmiyorum ama bu korkunç bir durum…

Dünyanın Sonundaki Dünya’ya dönecek olursak, işte tam böylesi bir durumda okunması gereken kitaplardan. Yani bir şeyler anlatan kitaplardan.

İyi okumalar.

Kitap adı: Dünyanın Sonundaki Dünya
Orijinal adı: Mundo del fin del mundo
Yazar: Luis Sepulveda
Çeviri: Engin Bilginer
Yayınevi: Can Yayınları
Sayfa: 112
Baskı: 1994
Tür: Roman

dunyanin-sonundaki-dunya-luis-sepulveda

Dünyanın Sonundaki Dünya – Luis Sepulveda

Arka kapak;
“Aşk Romanları Okuyan İhtiyar” adlı romanıyla tanıdığımız Luis Sepulveda, 1949 yılında Şili’de doğdu. Öğrenci ve sendika eylemlerine katıldıktan sonra siyasi sığınmacı olarak Ekvador’da yaşadı. Peru, Ekvador ve Kolombiya’da tiyatro toplulukları kurdu, gazetecilik yaptı.1980 yılından bu yana Almanya’da yaşıyor. “Gabriela Mistral Şiir Ödülü” ve “Romulo Gallgegos Roman Ödülü” de aralarında olmak üzere şiirleri, öyküleri, denemeleri, radyo ve tiyatro oyunlarıyla bir çok ödül kazandı. Dünya çevre hareketinin önemli adlarından Chico Mendes’e adanan ve 1988 “Premio Tigre Juan Kısa Roman Ödülü”nü alan “Aşk Romanları Okuyan İhtiyar” kısa sürede ondan fazla ülkede yayınlandı. Türkçeye çevrilen ikinci romanı olan “Dünyanın Sonundaki Dünya” adlı bu romanında Luis Sepulveda, günümüzdeki balina katliamını işliyor. İnsanoğlunun her türlü teknolojik ve parasal desteğini arkasına almış acımasız ve açgözlü bir balina avcısı Japon kaptana karşı hayatını denize ve oradaki yaşama adamış yaşlı bir kaptanın ve tayfası Küçük Pedro’nun savaşımını konu edinen roman, hiç beklenmedik bir olayla sona eriyor. Bu kitap, çevre sorunları konusunda umutsuzluğa düşenler için Antartika yakınlarından, “Dünyanın Sonundaki Dünya”dan gelen bir umut mesajı…

Metin Yılmaz
metin@metinyilmaz.com.tr

İzmir doğumlu. Web geliştirme uzmanı olarak çalışır. Seyahat etmeyi sever. Okumayı sever. İstanbul'da yaşar, Ege'yi özler.

Yorum yok

Yorum yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

error: Yazılar izinsiz kopyalanmamalı!
Send this to a friend