1984 – George Orwell

31 Eki 1984 – George Orwell

1984’e birkaç ay önce başlamış, otuz kırk sayfa okuduktan sonra da sonra okumak üzere ara vermiştim. Nereden geldiği konusunda hiçbir fikrimin olmadığı ön yargılarım, kitabın ağır anlamlar taşıması hasebiyle ağır ilerleyeceğini ve sıkılacağımı söylüyordu çünkü. Fakat günler önce kitabı yeniden elime aldım ve bu kez beynimi ağır bir kurguya hazırlayarak en baştan başladım. Ne kadar yanıldığımı anlamakta gecikmedim, çünkü ilk kırk sayfadan sonra kitap öylesine bağladı ki, kendimi bir anda kitabın ortalarını geçmiş buldum, sersemlemiş ve sarsılmış bir halde kalktım başından.

Kesinlikle dolu dolu olmasına ve her harfi ağır bir anlam taşımasına rağmen, 1984 müthiş derecede akıcı ve sürükleyici bir kitap aynı zamanda. 1984 bir distopya, bir kabus, karanlık bir dünya, evet…İnsan bu kadar da olmaz, diyebiliyor bazen ama kitabın sonsuz karanlığı içinde el yordamıyla ilerlerken bile kendi hayatınıza, kendi çevrenize dair çarpıcı izler yakalayabiliyorsunuz. Şaşırtıcı ve sarsıcı olan yönü de bu, bana kalırsa. Üstelik Winston – kitabın baş karakteri -, öylesine normal, öylesine “insan” ki, ona karşı yabancılık çekmiyorsunuz. 1984, sizi ıslak bir bezmişsiniz gibi silkeleyip, kendinize getiriyor, kısacası. Bunun yanında, kitabın çevirisi oldukça kaliteli ve hatasız, Celal Üster gerçekten iyi bir iş çıkarmış. Eleştirebileceğim tek şey, kapak. 1984’ün daha sade ve en az içeriği kadar etkileyici bir kapağa sahip olmasını isterdim.

Aşağıda kitaptan tekrar tekrar okuduğum bazı alıntılar bulacaksınız:
“İktidar bir araç değil, bir amaçtır. Kimse devrimi korumak için diktatörlük kurmaz, diktatörlük kurmak için devrim yapar. Zulmün amacı zulümdür. İşkencenin amacı işkencedir. İktidarın amacı iktidardır. Şimdi anlamaya başladın mı beni?”

“Bazen” demişti, “seni aklının ucundan bile geçmeyecek öyle bir şeyle tehdit ediyorlar ki, dayanamıyorsun. O zaman ‘bana yapmayın, başkalarına yapın, bilmemkime yapın’ deyiveriyorsun.”

“Biz ölmüşüz.” dedi Winston.

“Biz ölmüşüz.” diye yineledi Julia, görev bilircesine.

“Siz ölmüşsünüz.” deyiverdi arkalarından acımasız bir ses.

Kitap adı: 1984
Orijinal adı: 1984
Yazar: George Orwell
Çeviri: Celal Üster
Yayınevi: Can Yayınları
Sayfa: 352
Baskı: 2015
Tür: Bilim Kurgu

Hemen satın alın

1984 George Orwell

Zeynep Yılmaz
zeynep96yilmaz@gmail.com

1996 İzmir doğumlu, Ege Üniversitesi Tıp Fakültesinde öğrenci olan okuyucumuz, kitap okumayı ve yazmayı çok seviyor.

5 Yorum
  • hllblm@halilbalim.com'
    halilbalim
    Posted at 23:09h, 02 Kasım Yanıtla

    Tavsiyeniz benim için iyi oldu. Almayı düşünüyordum, ama şimdi kararımı verdim. İyi Bloglar =)

    • zeynep
      Posted at 23:41h, 20 Kasım Yanıtla

      Teşekkürler, almaya karar verdiyseniz eğer iyi okumalar 🙂

  • cihatakgl@gmail.com'
    Cihat
    Posted at 10:41h, 03 Haziran Yanıtla

    Merhabalar.

    Kitap türüne bilim kurgu yazmışsınız fakat ‘distopya’ türünde en başarılı şaheserdir. Bilim kurguyla pek alakası yok haberiniz olsun.

    • Metin Yılmaz
      Posted at 10:57h, 03 Haziran Yanıtla

      Merhaba,
      Distopya ve ütopya genelde kurgu kitapların alt başlıkları olarak kategorize edilmekte, bu sebeple her iki türün kitaplarını bu başlık altında topladık. Örneğin Biz, Cesur Yeni Dünya, Fahrenheit 451 gibi eserler bilim kurgu altında yer alır ama alt başlık olarak distopya denilmektedir. Biz alt başlık yerine ana başlık altında toplamayı tercih ettik. Vikipedi’den daha detaylı bir araştırma yapabilirsiniz.

  • sertanugat@gmail.com'
    Sertan ugat
    Posted at 02:12h, 28 Haziran Yanıtla

    Kitabın işk yarısı meraklandırır. Sonraki yarısı tahmin edşebilir. 1984 ten pek fazla bişey bulamadım. Herkesin dediği gibi dünyamızı pek fazla tahmin etmiş sayılmaz. Sovyetler birliğine göndermeler yapar. Yazar muhtemelen analisttir. Amerikan siyasetine de yön vermiştr.

Yorum yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

error: Yazılar izinsiz kopyalanmamalı!
Send this to a friend