Ara Dünya – Neil Gaiman

03 Nis Ara Dünya – Neil Gaiman

DreamWorks için çizgi film hazırlayan Michael Reaves ve o sıralarda Yokyer üzerine çalışan Neil Gaiman’ın aklına, paralel evrenler arasında “yürüyebilen” düzinelerce farklı dünyalardan gelmiş insanlardan oluşan örgütle ilgili bir senaryo gelir. Fakat, o dönemde(doksanlı yıllarda) bu fikir, televizyoncular tarafından fazla “karışık” bulunur. Bunun üzerine ikili, fikri televizyoncular için daha “anlaşılır” kılmak amacıyla, bu fikri kitap haline getirir. Ancak kitap bittikten sonra anlarlar ki, televizyoncular kitap da okumuyordur. Bunun üzerine kitap, tozlu raflar arasına kaldırılır. Ne var ki aradan bir süre geçtikten sonra kitaptan hoşlanabilecek okurları düşünerek yayınlarlar. Kitap o kadar beğenilir ki tam on yıl sonra DreamWorks, kitabın animasyon haklarını satın almaya karar verir(her ne kadar şu ana kadar bu yolda bir adım atılmamış gibi görünse de.)

Kitabın konusuna, kurgusuna diyecek yok. Paralel evrenler arasında yürüyebilen bir grup insan, evrenler arasında yürüyerek kendilerine bir misyon edinmişlerdir. Bu misyon, bilim ve sihir arasındaki dengeyi sağlamak üzerinedir. Örgütteki herkes farklı dünyalardan gelmektedir ve kimilerinde teknoloji ve bilim ön plandayken, kimilerinde sihir ön plandadır. Yürüyüşçüler’in yüzleri birbirlerine benzemektedir fakat söz gelimi teknolojinin tavan yaptığı dünyadan gelen çocuğun tüm vücudu elektronik bir takım cihazlarla kaplıyken, sihirin kabul gördüğü dünyadan gelen çocuk uçabilmektedir.

ara-dunya-neil-gaiman-2

Bunun yanında bizim “kendi” dünyamızda yaşıyormuş gibi görünen Joey Harker da kendini aniden bu örgüt içinde bulmuştur. Aslında kendisi, kendi evinde bile kaybolan, iki boyut arasında yolunu bulmaktan aciz genç bir çocuktur. Fakat bunların sebebi, aslında daha başka boyutlarda yürümek için var olan yeteneğidir.
Joey ve onun gibiler, bilim ve sihir arasındaki dengeyi sağlamaya çalışırken, onlara ihtiyacı olan daha başka örgütlere karşı da savaş vermek zorundadırlar. Bu örgütler, evrenler arası yolculuk yapan devasa gemilere yakıt sağlamak için Yürüyüşçüler’in özüne ihtiyaç duymaktadırlar. Bu özü elde edebilmek için de onları kaynatmak ya da dondurmak suretiyle, kozmik bir yakıt olarak hapsetme yoluna gitmektedirler.

Buraya kadar süper, özellikle ortalarından sonra kitap bir yudum su gibi okunuyor zaten. Ama diline gelecek olursak, bayıldığımı söyleyemem.
Anladığım kadarıyla televizyoncuların anlaması için yazıldığından nispeten basit bir dil kullanılmış. Hatta bu dil kimi yerde fazla amerikanvari kaçtığından, zorlama da olabiliyor.
Fikrimce, bu kitap animasyon kaygısıyla değil de roman olma kaygısıyla yazılsaydı, güzel kurguyla birleştiğinde, çok daha inanılmaz bir kitaba dönüşebilirdi.

Bunun dışında, çibayaflar, büyücüler, yürüyüşçüler, casuslar, ara dünyalar, sihrin ve gelişmiş teknolojinin iç içe geçiyor olması, kitabı özgün kılıyor ve deyim yerindeyse “kendini okutuyor.”

Kitapta sihir hakkında çok da güzel bir cümle var, onu da paylaşmazsam olmaz:

“Sihir, evrenle onun duymazdan gelemeyeceği sözlerle konuşmanın bir yoludur sadece.”

Ayrıca en başta yer alan, kitabın kurmaca olup olmamasıyla ilgili ufak not da çok hoş:

“Elinizdeki kurmaca bir eser. Bununla birlikte, sonsuz sayıda olası dünyalar olduğu hesaba katıldığında, bu dünyalardan birinde gerçekten yaşanmış ya da yaşanıyor olması büyük bir olasılık. Hem bir hikaye sonsuz sayıdaki olası evrenlerde geçiyorsa şayet, bu evrenlerin hepsinde de gerçekten yaşanıyor olması gerekir. Öyleyse bu hikaye sandığımız kadar da kurmaca olmayabilir.”

Son not: animasyon olsa güzel olurmuş.

Kitap adı: Ara Dünya
Orijinal adı: Interworld
Yazar: Neil Gaiman
Çeviri: Nurcan Başer
Yayınevi: İthaki Yayınları
Sayfa: 216
Baskı: 2012
Tür: Fantastik, Roman

#Ara Dünya – Neil Gaiman #Ara Dünya #Neil Gaiman

Kitap Etiketleri:
Zeynep Yılmaz
zeynep96yilmaz@gmail.com

1996 İzmir doğumlu, Ege Üniversitesi Tıp Fakültesinde öğrenci olan okuyucumuz, kitap okumayı ve yazmayı çok seviyor.

Yorum yok

Yorum yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

error: Yazılar izinsiz kopyalanmamalı!
Send this to a friend