Asturya’da İsyan – Albert Camus

05 Oca Asturya’da İsyan – Albert Camus

Albert Camus, Yabancı’dan sonra gönüllerde taht kuran yazarlardan biri. Kendisinin tarzından ve anlatmak istediğinden çok memnunuz orası kesin. Romanlarında karakterlerinin derinliği ve karakterlerin olayların akışında bize sunduğu performansdan, bizlerin kafasında yaşattığı öyküden minnettarız.

Fakat Asturya’da İsyan adlı bu oyunda bu tadın yarısını bile alamadım ne yazık ki. Bırakın yarısını almayı çeyreğini bile bulmanız çok zor. Bunu belirttikten sonra diğer oyunları okumaya olan iştah kaçmasın tabi. Bu çeviri ile alakalı olabileceği gibi, kitaba özgü de olabilir. Bu sebeplerle diğer eserlere şans verip onları da listeye almak lazım diye düşünüyorum. Konunun kopukluğu ve oyunun içine alamaması daha doğrusu beni alamaması sizlerde de aynı etkiyi yaratacak değil elbette. Eminim daha farklı sonuçları olacaktır okuyanlarda. Ama beklentilerinizi daha düşük tutmanızı tavsiye ederim.

Asturya’da İsyan Camus’un 22 yaşındayken Alger Emek Tiyatrosu’ndan üç dostuyla birlikte kaleme aldığı bir eseri. 1934 yılında Asturya’da yaşanan işçi isyanı konu alınıyor. O dönem yaşananların oyunlaştırıldığı eserde, Camus, genç yaşına rağmen yapabileceklerini göstermiş, hak, güç ve nedenler üçgenini oyununa yansıtmış.

İyi okumalar.

Kitap adı: Asturya’da İsyan
Orijinal adı: Révolte dans les Asturies
Yazar: Albert Camus
Çeviri: Ayberk Erkay
Yayınevi: Can Yayınları
Sayfa: 72
Baskı: 2015
Tür: Tiyatro

asturyada-isyan-albert-camus


Arka kapak;
Ben ihtiyar SantIago, bir ömür yaşadım, mutluluk nedir bilmedim. Babam madenciydi, dedem de, dedesinin dedesi de […] Kış gelecek, kar yağacak, şu dünyada kimseler adımı anmayacak. 1934 yılı, 5 Ekim’i 6 Ekim’e bağlayan gece… Asturyalı maden işçileri, sömürü düzenine, baskı rejimine, haksızlığa karşı isyan ateşini yakarlar. Bu ateşin, Oviedo’nun küçük bir kasabasında yaşayan insanlara ulaşması uzun sürmez.

Albert Camus’nün 1935 yılında, 22 yaşındayken Alger Emek Tiyatrosu’ndan üç dostuyla birlikte kaleme aldığı Asturya’da İsyan, 1934 yılında Asturya’da yaşanan işçi isyanını konu alır. 5 Ekim gecesi Asturyalı maden işçilerinin başlatmış olduğu grev, İspanyol hükümetince görevlendirilen ordu tarafından 19 Ekim günü bastırılmış, geride çok sayıda ölü, binlerce yaralı bırakmıştır. Oviedo halkı, kendini bir anda isyanın ortasında bulmuşken güç dengeleri değişecek, yeni şartlara göre yeni menfaatler belirlenecek, ahlaki değerler ve inançlar yeniden sorgulanacak, ilişkiler sil baştan düzenlenecektir. Savaş görmemiş genç bir delikanlı, ömrünün son günlerini yaşayan bir meczup, yıllardır bugünün hayalini kuran idealistler, bu kargaşada yerlerini arayan kadınlar, çok geçmeden savaşa dönüşen bu isyandaki yerlerini alacaklardır. İktidarın sahip olduğu muazzam gücün karşısında neticesi dünden belli bir mücadeleye giren bu insanların farklı öyküleri fakat ortak bir düşleri vardır.
Albert Camus’nün bütün oyunları Can Yayınları’nda.

Metin Yılmaz
metin@metinyilmaz.com.tr

İzmir doğumlu. Web geliştirme uzmanı olarak çalışır. Seyahat etmeyi sever. Okumayı sever. İstanbul'da yaşar, Ege'yi özler.

Yorum yok

Yorum yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

error: Yazılar izinsiz kopyalanmamalı!
Send this to a friend