Bâbil Yaratılış Destanı – Enuma Eliş

15 Tem Bâbil Yaratılış Destanı – Enuma Eliş

Marduk’u kötü bilir Tiamat’ı iyi bilirdik. Gerçi iyi kötü hangi döneme göre iyi kötü ya da neye göre o da ayrı. Mezopotamya destanları arasında önemli bir yeri olan bu eser aynı zamanda kutsal bir kitap olarak görülmekte. Destanlara meraklı olanlar kaçırmamalı.

Özellikle mitolojiler ve destanlarla arası iyi olanların kaçırmaması gereken bir eser. Adından da anlaşılacağı üzere Babil Yaratılış Destanı. Mutlaka okunması gereken eserler arasında yer alacağını düşünüyorum meraklıları için.

Konuyu daha fazla uzatmadan sizleri arka kapak yazıları ile başbaşa bırakıyorum.

İyi okumalar.

Kitap adı: Bâbil Yaratılış Destanı
Orijinal adı: Enuma Elish: The Seven Tablets of the History of Creation
Yazar: Anonim
Çeviri: F. Selim Adalı, T. Ali Görgü
Yayınevi: İş Bankası Kültür Yayınları / Hasan Ali Yücel Klasikler Dizisi
Sayfa: 104
Baskı: 2016
Tür: Destan, Tarih

Bâbil Yaratılış Destanı – Enuma Eliş

Arka kapak;
Evrenin, dünyanın, kozmik bölgelerin ve insanın yaratılışı, ardından da tüm bunları yaratan Bâbil tanrısı Marduk’un diğer tanrılar tarafından zikredilişini içeren bu destan, Gılgamış Destanı ve Bâbil Hemeroloji Serisi’nden sonra en iyi bilinen Mezopotamya eserleri arasında yer alır. Bu destan okullarda, tapınaklarda, yılın belli günlerinde belli ayinlerde okutulan kutsal bir kitap, edebi bir yapıt aynı zamanda da bir kültür hazinesi olarak Bâbil’de, Bâbil Devleti’nin Tanrı Marduk’u temel alan dini, kültürel ve siyasi mirası sayesinde de tüm Mezopotamya’da büyük saygı görmüştür. Bâbilceden Türkçeye ilk kez çevrilen Bâbil Yaratılış Destanı Hasan Âli Yücel Klasikler Dizisi’nde.

Selim F. Adalı: Sidney Üniversitesi’nde Klasik ve Eski Çağ öğrenimi görmüştür. Mezopotamya edebiyatı, dini metinler ve Asur İmparatorluğu hakkında bilimsel çalışmalar yürütmekte; Bâbilce, Sümerce, Hititçe, Eski İbranice ve Eski Yunanca dersleri vermektedir. Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi Tarih Bölümü’nde öğretim üyesi olarak çalışmaktadır.
Ali T. Görgü: Ankara Üniversitesi DTCF Dilbilim Bölümü’nden mezun oldu. Türkçenin Eğitimi ve Öğretimi alanında yüksek lisans yaptı. Avusturya devletinin bursuyla araştırmalarını bir süre Avusturya’da sürdürdü. Bazı dergilerde öyküleri, incelemeleri yayımlandı. Bilkent Üniversitesi, İnsani Bilimler ve Edebiyat Fakültesi’nde öğretim görevlisi olarak çalışmaktadır.

Metin Yılmaz
metin@metinyilmaz.com.tr

İzmir doğumlu. Web geliştirme uzmanı olarak çalışır. Seyahat etmeyi sever. Okumayı sever. İstanbul'da yaşar, Ege'yi özler.

Yorum yok

Yorum yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

error: Yazılar izinsiz kopyalanmamalı!
Send this to a friend