Balkan Savaşı Günlüğü – Gustav von Hochwachter

29 Nis Balkan Savaşı Günlüğü – Gustav von Hochwachter

Balkan Savaşı Günlüğü, Gustav von Hochwachter’ın yazdıklarından yola çıkarak gerçek tarihi okuduğumuz bir kitap. Bu tarihi okurken, bir yabancının gözü ile olayları irdeliyoruz ve inceliyoruz. Tamamen tarafsız değil belki ama yer yer bizim karşımızda yer yer yanımızda bir anlatım.

Kitabı okumak bir tarih kitabı değil, bir anı kitabı okumak gibi. Hem de çok uzağınızda olan, yabancı biri tarafından yazılmamış, sanki tanıdığınız biri tarafından kaleme alınmış gibi. Bu yüzden kitabı okumak hiç sıkmıyor ya da sizi sıkcı bir tarih kitabı okur gibi hissettirmiyor. Güzel bir hikaye okur gibi okuyorsunuz ve bitiriyorsunuz. Tabii burada anlatılanlar kurgu değil, gerçek.

Okunması gerek kitaplardan olmasının bir diğer nedeni ise, kitabın bize anlattığı zamanlarda yaşanan savaşlar, tarihin akışında önemli bir rol oynayan savaşlardan biri. Bu zamanlarda ülkenin bulunduğu durum, düşmanların dört bir yanda hazırda bekliyor olması ve Anadolu topraklarını daha almadan paylaşıyor olması gibi bizler için çok önemli tarihi zamanlarda geçiyor. Fakat bu düşmanların düşündüğü gibi olmuyor ve o kadar kötü bir durumdan çıkmanın yolu bir şekilde bulunuyor.

Gerek Balkan Savaşı gerek tarihimiz açısından mutlaka okunması gereken güzel bir anı kitabı. Tavsiye ederim.

İyi okumalar.

Kitap adı: Balkan Savaşı Günlüğü
Orijinal adı: Mit Dem Turken in der Front
Yazar: Gustav von Hochwachter
Çeviri: Sumru Toydemir
Yayınevi: İş Bankası Kültür Yayınları
Sayfa: 152
Baskı: 2008
Tür: Seyahatname

Balkan Savaşı Günlüğü – Gustav von Hochwachter

Arka kapak;
Meşrutiyet’in coşkusuna düşen Trablusgarp Savaşı gölgesi, Balkanlar’da süren milliyetçi yayılma hareketlerinin iştahını kabartıyordu…

Trakya’dan Adriya kıyılarına uzanan Osmanlı toprakları, Rusya’nın desteklediği Sırbistan ve Bulgaristan’ın gizli bir antlaşmasıyla paylaşılır.

Sonradan Yunanistan’ın da katıldığı bu antlaşmanın hayata geçmesi için beklenen kıvılcım, Karadağ sınırında Ekim 1912’de savaşı başlatır.

Batıdan Sırpların, doğudan Bulgarların saldırısıyla başlayan savaş 1913 ortalarında bittiğinde, Edirne’nin batısındaki Osmanlı toprakları elden çıkmıştır.

Müttefik Alman subayı Gustav von Hochwächter, bu savaşın ilk aylarında Osmanlıların doğu cephesinde görev yapmış ve

bir savaş günlüğü tutmuştu.

Bu kitap işte bu günlüğün penceresinden, Balkan Savaşı’na yokluklar ve eksiklerle giren ordunun, savaşı yönetenlerin başarısızlıklarının ve bu yüzden perişan olan askerler ve muhacirlerin feci durumunun bir tablosunu çiziyor.

Metin Yılmaz
metin@metinyilmaz.com.tr

İzmir doğumlu. Web geliştirme uzmanı olarak çalışır. Seyahat etmeyi sever. Okumayı sever. İstanbul'da yaşar, Ege'yi özler.

Yorum yok

Yorum yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

error: Yazılar izinsiz kopyalanmamalı!
Send this to a friend