Candide – Voltaire

01 Eki Candide – Voltaire

İyimserliğin üst noktalarında az biraz şuursuzca gezinen Candide, sürekli dolandırma derdinde olan her zaman ki insan görünümlü üç kağıtçılar, sözde din adamları, tarikat mensupları, soylular, soysuzlar, krallar ve sultanlar. Candide ile Voltaire hepsini masalsı bir anlatımla harmanlamış Voltaire ve bizlere inanılmaz akıcı bir eser bırakmış.

Kitabın bir diğer özelliği ise, Candide’nin hikayesini anlatırken, gönderme yaptığı kimseler. Her bir göndermenin nedenini be sahibini araştırdığınızda karşınıza bir olay zinciri daha çıkıyor. Özellikle kendisini eleştirenlere çok güzel cevap vermiş Voltaire. Ahlak, insanlık, din ve dini kullananlara da denmesi gerekenleri sıralamış. Üstadın bu eseri sadece bir şeyi değil bir çok şeyi bir noktada anlatıyor.

Candide, diğer Voltaire eserleri arasında sanıyorum en akıcı, en sürükleyici kitabı diyebilirim. Tabi bir diğer özelliği ise dediğim gibi göndermelerin bolluğu. Hatta bir zaman sonra şunu merak ediyorsunuz. Acaba bu gönderme kime yapıldı? Sahibi bu göndermeyi aldı mı? Aldıysa sindirebildi mi ne oldu? Tabi bu sorulara cevap vermek oldukça zor. O zamanlardan kalma bir kaç tartışmayı ve atışmayı biliyoruz. Ama hepsini değil elbette.

Voltaire kitaplarının, mutlaka okunması gerekenlerden olduğunu düşünüyorum. Hem de hepsini bir değil bir kaç kez okunması gerektiğini. Ne demiş Voltaire; “Bırakın okuyalım, ve bırakın dans edelim; bu iki eğlenceden dünyaya asla hiçbir zarar gelmez.” Kendisine katılıyor, izindeyim demek istiyorum. Hoş, dans konusunda hiç bir bilgim yok ama olsun.

Hem okuyun dans edin sonra tekrar okuyun, sonra tekrar sonra yine tekrar. Dünyanın en güzel tekrarını tekrar tekrar yapmanız dileğiyle.

İyi okumalar.

Kitap adı: Candide
Yazar: Voltaire
Çeviri: Ayşe Meral
Yayınevi: Alfa Yayınları
Sayfa: 170
Baskı: 2016
Tür: Roman

Candide – Voltaire

Arka sayfa;
Alman filozofu Leibniz’in “Yaşadığımız dünya dünyaların en iyisidir” mantığına karşı çıkarak yazılan 1759 tarihli Candide, Voltaire’in en önemli yapıtlarından biridir.

Candide adlı iyi niyetli bir genç Almanya’da yaşadığı şatodan kovulduktan sonra Avrupa, Afrika ve Asya’da büyük felaketlerin tam ortasına düşer. Depremler, engizisyon tehlikesi, frengi hastalığı, cinayetler arasında oradan oraya savrulur. Mümkün dünyaların en iyisinde yaşadığımızı söyleyen hocası Pangloss’un öğretilerini bu maceralarda hiç aklından çıkartmayacaktır, ama dünyanın halini, insanların kötülüğünü gördükçe de umutsuzluğa kapılmadan edemez.

Almanya’da bir şatodan sefil bir hayata, düşler ülkesi Eldorado’dan İstanbul’a dek uzanan, iyimserliği alaya alan ve bu sırada hayatı, hayatın amacını sorgulayan bir yapıt. Candide – Voltaire

Metin Yılmaz
metin@metinyilmaz.com.tr

İzmir doğumlu. Web geliştirme uzmanı olarak çalışır. Seyahat etmeyi sever. Okumayı sever. İstanbul'da yaşar, Ege'yi özler.

Yorum yok

Sorry, the comment form is closed at this time.

error: Yazılar izinsiz kopyalanmamalı!
Send this to a friend