Dumankara – Levent Cantek

05 Nis Dumankara – Levent Cantek

Dumankara, içinde Ankara hikayeleri olan bir çizgi roman. Türk çizerlerin bir araya gelmesi ile bir toplama albüm niteliğinde hazırlanmış, güzel mi güzel çizgi roman çalışmalarından biri.

Ankara ile ilgili yazılan çizilen kitaplar çok yoktur diye biliriz. Daha doğrusu şehir hikayeleri dedin mi İstanbul büyük bir yer kaplar. O kadar geniş bir alan kaplar ki diğer şehirler görünmez çoğu zaman. Romanlar, hikayeler, seyahatnameler… Hepsi anlatır bir şekilde şehri İstanbul’u. Tabi bir de çizgi romanları vardır. Onlar da en güzel çizgileri ile anlatırlar anlatmak istediklerini.

İşte Dumankara böyle bir anlatımı İstanbul için değil Ankara için yapmış. Ankara’nın gri atmosferinde neler yaşanmış ya da neler yaşansa yaşanırmış bunları bizlere göstermiş. İşin aslı ben beğendim güzel bir çalışma güzel bi derleme olmuş. Çizimler sandığımdan çok daha iyiydi. Hatta böyle çalışmaları gördükçe neden daha çok yapılmıyor acaba diye düşünüyorum. Sebebi belli tabi ekonomik nedenlerden ötürü ne yazık ki basılamıyor. Ülkemizde kitap okuma oranı düşük biliyorsunuz. Çizgi roman okuma ise çok daha düşük. Bir dönem öğretilen çizgi roman bir şey katmaz saçmalığı yüzünden mi yoksa hala hak ettiği değerin anlaşılamaması mı bilemiyorum. Ama ortada sevimsiz bir gerçek var; okumuyoruz!

Üzerine çok fazla eleştiri yapılmış Dumankara’nın. İnternette az biraz araştırma yapınca bile fışkırıyor. Genelde hikayelerin sıradanlığından dem vurulmuş. Ha bir de Ankara’nın da bir kitabı olsun diye Çiztanbul benzeri denmiş. Hepsi iyi hoş güzel, belki haklı olduğu az biraz noktalar var ama Türkiye’de kaç çizgi roman gördünüz son zamanlarda çıkmış? Çok az değil mi? Bu kadar az çıkan kitaptan mükemmeli beklemek yerine alıp okumak destek olmak gerekir diye düşünüyorum. Her yapılan iş mükemmel olamaz, bunu beklemek büyük hata zaten. Kaldı ki okunmaya bile değmeyecek bir çizgi roman değil kesinlikle. Ankara konusuna gelince, nasıl ki İzmir egosu diye bir şey var ve sürekli olarak İzmir İzmir denir işte Ankara’nın da benzer bir dokusu var demek ki. Bence bunda da bir sorun yok.

Sizler okuyunuz diyorum ve sizi çizgi romanlarla baş başa bırakıyorum.

İyi okumalar.

Kitap adı: Dumankara
Yazar: Levent Cantek
Yayınevi: İletişim Yayınları
Sayfa: 232
Baskı: 2013
Tür: Çizgi Roman

Dumankara – Levent Cantek

Arka kapak;
İsli sabahçı kahveleri, ekmekle soğan, nam için yaşayan hikâyelerin mahallesi. Kaledibi, Altındağ, Eskitepe. Kabadayı yevmiyesi. Azap ceketi, hayal hançerleri, yıkıldı yıkılacak ahşap evler, teneke çatılar, güvercin taklaları, afyonun ve tütünün saati. Şıngır mıngır sofralar, Allah’ın inayetine şükran. Yerdeki kel halılar, ahbapsız apartmanlar, siyahî gündüzler, şehirdeki tezek kokusu, eskiyip cızırdayan plaklar…

İsyanım sana Ankara. Işıklı ve gülümseyen Cömert Ali. Kürdün gazeli, Fidayda’sız duramayan Angaralı. Hüzün kalbimize çökmüş uzun bir cümle… Biz bu kavgayı kaybettik!

Dumankara, Hayat Bir Yangındı albümü, Ankara’yı 21 hikâyeyle anlatıyor, yeraltının dumanını tüttürüyor, sokağın kirini konuşuyor. Perdesi kısa gelmiş evi, kale arkasını, çıldırmasa görülmeyecek yoksulları, para kokan âlemleri, “Lan sen ne alçaksın dünyayı” dönderiyor…

Türkiye’de çizgi roman, mizah dergileri dışında üretilmiyor dense yeridir. Çizgi roman albümleri daha önce tefrika edilmiş yayınlardan derlendiği için bağımsız kitap tasarılarına ise handiyse hiç rastlanmıyor. Dumankara, Hayat Bir Yangındı, bu bakımdan yepyeni ve benzeri olmayan bir kolektif çalışmanın ürünü; 1916 yılından günümüze değin tamamı Ankara’da geçen, senaryosu Levent Cantek’e ait edebî nitelikli 21 hikâyesiyle 19 çizeri bir araya getiren önemli bir grafik roman seçkisi… Her biri kendine özgü farklı bir estetik anlayışla hikâyeleri yorumlayan çizerler, enerjik ve güçlü bir albüm sunuyorlar.

Ayhan Hayrula, Berat Pekmezci, Çağrı Coşkun, Emre Yüce, Ender Özkahraman, Ethem Onur Bilgiç, Gökhan Güneş, Mert Yavaşca, Murat Başol, Murat Gürdal Akkoç, Onur Atay, Ömürden Bakaçhan, Sefa Sofuoğlu, Sümeyye Kesgin, Taner Duran, Uğur B. Sertçelik, Uğur Erbaş, Utku Yavaşca ve Zeynep Özatalay’ın çizgileriyle…

Metin Yılmaz
metin@metinyilmaz.com.tr

İzmir doğumlu. Web geliştirme uzmanı olarak çalışır. Seyahat etmeyi sever. Okumayı sever. İstanbul'da yaşar, Ege'yi özler.

Yorum yok

Yorum yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

error: Yazılar izinsiz kopyalanmamalı!
Send this to a friend