Güzelliğin Tarihi – Umberto Eco

28 Haz Güzelliğin Tarihi – Umberto Eco

Güzellik nedir ne değildir hakkında kapsamlı bir araştırma Güzelliğin Tarihi. Fakat işlenişden mi yoksa dağınık gibi görünen farklı kronolojisinden mi bilemiyorum bir akıcılık sağlayamadı bende. Yer yer bildiğimiz tanımlamalar ve gerçeklerle karşılaştım. Bazen ise bilmediğim ama tahmin ettiğim bazı doğrularla. Genel olarak ise beklentimin altında ama okumaya da değer bir kitaptı.

Tabi kabul etmek gerekir ki bu çalışmanın çok ama çok önemli bir öğretisi var. Geçmişten günümüze gelindiğinde güzel sanatın nasıl bir sanata evrildiğini daha doğrusu kötüleştiğini gösteriyor.

Çok iyi bir inceleme ve araştırma kitabı olmasının yanı sır, doğru bildiğimiz bir çok yanlış hakkında da bizi bilgilendiriyor. Daha doğrusu bizlere empoze edilen kavramları sorgulayarak doğruyu bulmamızda yardımcı oluyor bu kitap. Bu yüzden okunmaya değer, değerli bir araştırma ve inceleme kitabı ortaya çıkıyor.

Kitapta özellikle son paragrafın ilk cümlesini çok beğendim; “geleceğin kaşifi 20. Yüzyılı ve daha ilerisinin kitle iletişim araçlarının ifşa ettiği estetik idealini artık belirleyemez.”

İyi okumalar.

Kitap adı: Güzelliğin Tarihi
Orijinal adı: La Historia de la Belleza
Yazar: Umberto Eco
Çeviri: Ali Cevat Akkoyunlu
Yayınevi: Doğan Kitap
Sayfa: 440
Baskı: 2016
Tür: Araştırma, İnceleme, Tarih

Güzelliğin Tarihi – Umberto Eco

Arka kapak;
Büyüleyici bir bilgelik, görkemli resimler. Güzelliğin Tarihi, dünyanın en ünlü yazar ve düşünürlerinden Umberto Eco’nun hayranlık uyandırıcı yeni çalışması. Güzelliğin Tarihi ne bir sanat ne de bir estetik tarihi; Umberto Eco klasik dünyadan günümüze insan duyarlılığını etkileyen Güzellik anlayışlarını belirleyebilmek için her iki disiplinin yani hem sanat hem de estetik tarihinin derinliklerine iniyor. Tarih boyunca estetiği tanımlamaya çalışmış pek çok incelemede estetik felsefesinin izleri sürülerek farklı okur kitleleri için hazırlanan Güzelliğin Tarihi, resmi, heykeltıraşlığı, mimarîyi, sinemayı, fotoğrafı, dekoratif sanatları, romanları ve şiirleri içeren sonsuz zenginlikteki bir panorama. Tasarladığı, büyük bölümünü yazdığı Güzelliğin Tarihi’nde Umberto Eco, son derece seçmeci davranıyor. Sadece Botticelli’nin ve Michelangelo’nun değil,altmışlı yılların modasının Mısır giyiminden nasıl esinlendiğinin, Roma’daki ve XVIII. yüzyıldaki saç kesimlerinin ortak noktalarının da anlatıldığı kitap, bilineni yeni kılıyor, bilinmeyenleri de ışığıyla aydınlatıyor.

Metin Yılmaz
metin@metinyilmaz.com.tr

İzmir doğumlu. Web geliştirme uzmanı olarak çalışır. Seyahat etmeyi sever. Okumayı sever. İstanbul'da yaşar, Ege'yi özler.

1Comment
  • Bu Ay Okuduklarım - Haziran 2017 - Metinden Notlar
    Posted at 23:47h, 06 Temmuz Yanıtla

    […] Güzelliğin Tarihi – Umberto Eco Güzellik nedir ne değildir hakkında kapsamlı bir araştırma Güzelliğin Tarihi. Fakat işlenişden mi yoksa dağınık gibi görünen farklı kronolojisinden mi bilemiyorum bir akıcılık sağlayamadı bende. Yer yer bildiğimiz tanımlamalar ve gerçeklerle karşılaştım. Bazen ise bilmediğim ama tahmin ettiğim bazı doğrularla. Genel olarak ise beklentimin altında ama okumaya da değer bir kitaptı. Tabi kabul etmek gerekir ki bu çalışmanın çok ama çok önemli bir öğretisi var. Geçmişten günümüze gelindiğinde güzel sanatın nasıl bir sanata evrildiğini daha doğrusu kötüleştiğini gösteriyor. Kitapta özellikle son paragrafın ilk cümlesini çok beğendim; “geleceğin kaşifi 20. Yüzyılı ve daha ilerisinin kitle iletişim araçlarının ifşa ettiği estetik idealini artık belirleyemez.” Yazının devamı için lütfen tıklayınız. […]

Yorum yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

error: Yazılar izinsiz kopyalanmamalı!
Send this to a friend