Hah – Birgül Oğuz

13 Nis Hah – Birgül Oğuz

İstanbul Bilgi Üniversitesi karşılaştırmalı edebiyat bölümü mezunu Birgül Oğuz’un öykülerinden oluşan kitabı Hah çok merak ettiğim eserlerden biriydi. Hele bir de yazarın yüksek lisansını aynı üniversitenin kültürel incelemeler programı’nda “Oğuz Atay’da yazarlık kurumunun iflası ve edebi intihar” tezi ile tamamladığını öğrenince merakım daha da arttı. Üstüne idefix Metis Yayıncılık indirimlerini de görünce Hah alınası ve hemen okunalısı listemin en üstüne çıktı.

Hah Birgül Oğuz’un hikayelerinin yer aldığı bir öykü kitabı. Fakat bildiğiniz tarz bir dili ve tarzı yok. Sanki şiir okuyormuş gibi bir öykü okuma deneyimi yaşıyorsunuz. Hatta ara ara aforizmalardan oluşan uzun paragraflar ile karşılaşıyorsunuz. Çok farklı bir tarzı için bile okunmalı bir kitap Hah.

İçindeki öyküler;
TUZ RUHUN
Dön
Dur
De
Kırk

DAN
Devr

SU RUHU
Değ
An
Çık

İlk sayfalar oldukça ağır ve sizi bunaltsada sonrasında daha akıcı bir hale geliyor öyküler. En çok dikkatimi çeken noktalardan biride imgelemelerdi. “yazdıkça saçım kirpiğime dolaşıyordu” sanırım bu imgelere en büyük örneklerden biri. Sanki karşınızda çok acelesi olan birinin anlattığı olayı dinliyor gibi oluyorsunuz bazen. Bazende değişik kelimelerle anlatımını süslemiş ve edebi bir konuşmanın içindeymişsiniz gibi hissediyorsunuz. İşte yazarın akademik tarafını burada çok net görebiliyorsunuz.

Kitabın tanıtım yazısından;
“Çünkü onlar ‘annelerini erken, babalarını ölümlerine yakın seviyor’. Onlar en çok bunu biliyor. Babalarsa sevilmeye gelmiyor. Babalar bir kere sevildi mi hemen kısalıp ölüyor. Buna önce yas, sonra yasa deniyor. Böyle oluyor: Çocuk tüfeği eline alıyor. Namlunun ucunda: okunaksız bir baba. Sonra korkunç şeyler oluyor. Kırık cıncık ve leke. Saçma ve kül. Ve bir de bakmışsın, baba gökte soluk bir amblem. Tedavülden kalkmış delik para.” Birgül Oğuz’un kitabı yas üzerine. Ancak yalnızca kişisel bir kaybın yasını tutmuyor Hah. Hafızalardan silindi silinecek “yılbindokuzyüzeylül” devrini şimdiye fırlatmak arzusunu da duyuyor. Temsil, telafi ve idrak edilemez olanı temsil, telafi ve idrak etmeye çalışıyor. Zamanın yas’a müdahalesi, halden hale geçen öykülerin dilinde buluyor karşılığını.”

Varlık yayınlarından yayınlanan Fasulyenin Bildiği adlı öykü kitabı 2007 Yaşar Nabi Nayır öykü ödülü, Hah adlı öykü kitabı ise 2014 Avrupa Birliği Edebiyat Ödülü’ne değer görülen 13 yazardan biri oldu. Ödül açısından oldukça zengin olan Birgül Oğuz’u takibe devam edeceğiz.

İyi okumalar.

Kitap adı: Hah
Yazar: Birgül Oğuz
Yayınevi: Metis Yayınları
Sayfa: 88
Baskı: 2014
Tür: Hikaye/Öykü

hah-birgul-oguz-2

#Hah – Birgül Oğuz #Hah #Birgül Oğuz

Metin Yılmaz
metin@metinyilmaz.com.tr

İzmir doğumlu. Web geliştirme uzmanı olarak çalışır. Seyahat etmeyi sever. Okumayı sever. İstanbul'da yaşar, Ege'yi özler.

Yorum yok

Yorum yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

error: Yazılar izinsiz kopyalanmamalı!
Send this to a friend