Hayal Kırıklıkları Kitabı – Margit Schreiner

12 Ara Hayal Kırıklıkları Kitabı – Margit Schreiner

Bir başlama ve bitiş resitali gibi düşünebiliriz Hayal Kırıklıkları Kitabını. Her şeyin bir başlangıcı ve bitişi vardır öyle değil mi? Hayal Kırıklıkları Kitabı ile Margit Schreiner’de bize bunu anlatıyor. Ama bu başlangıçlar bazen çok ümitli olduğumuz başlangıçlar olduğunda hayal kırıklığımızda daha büyük oluyor. Bazen bitişlerde de bunu yaşarız. Böyle mi bitecekti deriz…

Kitap bütünüyle güzel bir kitap. Adında ki melankoliye takılmamak lazım. Belki de takılmak lazım. Hem böylece daha iyi anlayabiliriz yazarı da kitabı da. Ama ben oldukça farklı bir gözle okumaya çalıştım. Sonra gördüm ki kitabın aslında anlatmak istediği de buymuş. Herşeyin iyi olacağını düşünürüz hep ama aslında bu doğru değildir diyor kitap. Herşey her zaman olduğundan daha kötüye doğru gidecektir çoğu zaman. Ama bunları ne kadar görünmez ya da az görünür kılarsanız yaşamınızda o kadar mutlu olma şansınız var. Her zaman kolay olmaz bu ya da her an. Bazı zamanlar vardır hani hiçbir şey yapmadan sadece durmak istersiniz. İşte o zamanlarda olmaz belki ama genele yayıp, öyle yaşamaya sanki öylemiş gibi yapmaya çalışabilirseniz daha iyi bir yaşam aralanır önünüzde. Çünkü dediği gibi hiçbir şey hiçbir zaman daha iyi olmayacaktır. her zaman daha kötüsü beklemektedir. Önemli olan doğru seçimle doğru an ile yaşamak.

Kitapta en sevdiğin bölümlerden biri yazarın, bebeğin, yemek yediren annesi ile ilgili düşündüklerini yazdığı kısım oldu. Düşünce o kadar doğru o kadar haklı ki diye düşündüm.

Ben gerçekten çok beğendim bu kitabı. Sizlerin de beğeneceğiniz düşünüyorum.
İyi okumalar.

Kitap adı: Hayal Kırıklıkları Kitabı
Orijinal adı: Buch der Enttäuschungen
Yazar: Margit Schreiner
Çeviri: Ogün Duman
Yayınevi: Metis Yayınları
Sayfa: 120
Baskı: 2008
Tür: Roman

hayal-kirikliklari-kitabi-margit-schreiner-2

Arka kapak
Ölmüş bir kadının hayatla hesaplaşması: Margit Schreiner doğumdan ölüme dek yaşamımızın her anını oluşturan çabalarımızın beyhudeliğini acı ama mizahtan da yoksun olmayan bir dille anlatıyor. Doğumla birlikte keşfetmeye başladığımız dünyanın giderek büyüsünü yitirişi, umut ve beklentilerimizin boşa çıkışı, hayat tarzımızın kalıplaşması, verdiğimiz kararların sadece görünüşte bir değişiklik yaratması ve olanaklarımızın giderek daralışı Schreiner’in elinde traji-komik bir bilançoya dönüşüyor.

“Her şeyin eskisi gibi olabileceğini düşünürüz hep. Ama bu doğru değildir. Hiçbir şey eskisi gibi olmayacaktır. Hiçbir şey. Kırışıklıklar hiçbir zaman düzleşmeyecektir. Ne duruş bozukluklarımız ne görme, işitme duyularımızdaki zayıflıklar ne de eklemlerimizdeki hasarlar giderilebilir cinstendir. Bir bacak kırığı, her şeyi değiştirir; tıpkı her burkulma, her deneyim, her aşk ve her sitem gibi. Her şey ardında izini bırakır. Özellikle de hayat.”

Metin Yılmaz
metin@metinyilmaz.com.tr

İzmir doğumlu. Web geliştirme uzmanı olarak çalışır. Seyahat etmeyi sever. Okumayı sever. İstanbul'da yaşar, Ege'yi özler.

Yorum yok

Yorum yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

error: Yazılar izinsiz kopyalanmamalı!
Send this to a friend