Karamazov Kardeşler – Fyodor Mihayloviç Dostoyevski

05 Mar Karamazov Kardeşler – Fyodor Mihayloviç Dostoyevski

Ne yazabilirim diye düşünüyorum. Ne yazarak anlatılabilir acaba bu kitap? Bin küsür değil on bin küsur de olsa okunur ve hiç sıkılmadan yaşanırdı zihinlerimizde yaşattığı mekânlarda. O kadar içine alan, o kadar derinden yaşatan bir kitap ki bu kitap, sadece okumak istiyorsunuz, sadece okumak… Ama bitmesin istiyorsunuz.

Sadece bir öykü üzerinden değil, kitapta olan hemen her karakterin bir öyküsü vardı. Sadece tek bir konudan değil bir kaç konudan ilerleyerek anlatılmak istenenleri anlattı üstad. Çok büyük bir eser. Değil bir kere, bir kaç kere okunması gerek. Elden bırakamadan okunan eşsiz çeviriyi de unutmamak gerek. Eğer Karamazov Kardeşler okumak ise niyetiniz Nihal Yalaza Taluy çevirisi olmalı. Yıllar evvel farklı bir çeviriyi okumuştum bu yüzden farkı çok iyi görebiliyorum.

Karamazov Kardeşler Dostoyevski’nin okuduğum en iyi romanı diyebileceğim bir eseri. Herhangi bir şekilde sıralama yapma ihtiyacı duyulursa en başa alınması gereken eşsiz bir kitap. Kitapta sadece insanların hayatlarına girişiniz değil, aynı zamanda insan psikolojisine, hayatın etiklerine, yazıldığı dönem Rusya’sına, ilişki ağlarına, inanca daha doğrusu yaşamda karşınıza çıkabilecek her tür olguya girmiş oluyorsunuz. Bunu yaparken ne bir sıkılma ne bir daralma ne de bir ders alıyormuş tadı alıyorsunuz. Dostoyevski size sadece bir gezinti temenni eder gibi dolaştırıyor. Sadece bir gezinti, hepsi bu. Sonrasında ne çıkartırsın ne düşünürsün bunlar sana kalmış…

Belki de Dostoyevski eserlerinin en sevdiğim yanı budur. Kitabı yazıyor, bizlere okutuyor sonrasında herhangi bir yere bağlamıyor ve ipin ucunu bize bırakıyor. “Artık sen buradan ne yaparsan yap” der gibi bırakıyor hem de. Klasik ve saçma bir karşılaştırma olan Dostoyevski mi Tolstoy mu karşılaştırmasını görüyorsunuzdur mutlaka. İşte bu karşılaştırmada en büyük fark. Tolstoy konuyu mutlaka ama mutlaka bir yere bağlar. Bu ya inanç olur ya din olur ya da aile olur vs. Ama bir yere mutlaka bağlar, bize bırakmaz. Gogol’den örnek verecek olursak -hem farklı bir şey olsun- Gogol eserlerinde sonu tahmin etmek ya da bir yerlere bağlanmasını ümit etmek imkânlı değil. Ne son bellidir ne bağlanacağı yer. Okursunuz ve gözleriniz açılır, ağzınızdan bir sürü a harfi çıkar.

Karamazov Kardeşler, uzun bir kitap olmasına karşın sürükleyiciliği ve akıcı çevirisi sayesinde su gibi akıyor. Kitabı okumuyor sanki içiyorsunuz. Hatta sonlara doğru ara vermek istiyorsunuz bu güzel kitap bitmesin diye. Belki abartı gelecek ama on cilt daha olsa bu konu üzerinde okumaya devam ederdim. Sadece bu ciltten bile Dostoyevski belki on kitap çıkartabilirdi. Ama bunu tek bir kitapta toplayarak bizleri mest etmeyi tercih etmiş.

Kitabın herhangi bir özetini yapmak istemiyorum. Kabaca değinmek istiyorum sadece. Sizlere konu hakkında üstün körü bir bilgi vermek ve ilginizi çekmek adına. Adından da anlaşılacağı üzere kardeşlerin hikâyesi bu kitap. Birde baba var tabi. Her ne kadar baba desek de siz bakmayın tam olarak babalık gereklerini yapmayan bir baba. Kardeşlerden biri babası gibi kadın düşkünü, bir diğeri nihilist, en küçük kardeş ise dini bütün bir insan. Bir kardeş daha var esasında ama bu konuya girmiyorum. Çünkü o gayrimeşru bir çocuk. Fakat hikâyede yeri çok büyük.

Sadece kardeşler değil elbette daha birçok karakter daha var. Kardeşlerin âşık olduğu kadınlar, kitabın çıkış noktası olduğunu düşündüğüm İlyuşa, çiftlikteki kâhya, handaki kumarbaz Polonyalılar ve küçük kardeşin keşiş hocası… Çok geniş bir karakterler zinciri ve bu zincirin tüm halkaları bir şekilde birbirleri ile bağlı. İşte kitabın en sevdiğim yeri de bu oldu. Bu karakterlerin hepsinin bir hayatı var ve biz bu hayatlara tek tek değiniyoruz kitabı okurken. Üzerinden bir betimleme ustalığı ile geçmek yerine, derinlemesine bir karakter analizine giriyoruz.

Kitabı okurken bu karakter neden böyle yaptı şimdi? Diye sorduğum çok yer oldu. Tam bu soruyu sorduğumda Dostoyevski, “şimdi siz soruyorsunuz neden böyle bir davranış sergiledi, çok hatalı bir hareket bu diye. Ama bir bakalım neden böyle yapmış” diyerek o karaktere giriyor ve bir bakıyoruz konunun bizim tahmin dahi edemeyeceğimiz bir yönü varmış. İşte bu kitapta en fazla etkilendiğim bu oldu. Kitabın yazılışına olan hayranlığımı belki on misli kuvvetlendiren bu durum, kitabı okurken büyük bir keyif verdi.

Çok fazla uzatılabilecek bir konu ama dediğim gibi burada zaman kaybetmeden hemen alın ve okumaya başlayın. Ama unutmayın herhangi bir çeviri değil bu çeviriyi tavsiye ediyorum. Çünkü inanın çeviri çok ama çok önemli. Özellikle klasik eserlerde buna dikkat etmek size bir klasik eseri sevdirir ve güzel bir okuma yapmanızı sağlar.

İyi okumalar.

Kitap adı: Karamazov Kardeşler
Orijinal adı: Bratya Karamazovy
Yazar: Fyodor Mihayloviç Dostoyevski
Çeviri: Nihal Yalaza Taluy
Yayınevi: İş Bankası Kültür Yayınları / Hasan Ali Yücel Klasikler Dizisi
Sayfa: 1050
Baskı: 2016
Tür: Roman

Karamazov Kardeşler – Fyodor Mihayloviç Dostoyevski

Arka kapak;
Dostoyevski, yaşamının son yıllarında başyapıtı Karamazov Kardeşler’i tamamladığında, Rus yazınında ‘felsefe düzeyinde roman-tragedya denen türün de temelini attığının bilincinde değildi. Dostoyevski’nin yaşam birikiminin tümünü ve sanat gücünün doruğunu içeren bu roman, gerçekte insanı insan yapan ne varsa, onlara adanmış bir destan niteliğini taşır. Yazar, hiçbir romanında “Karamazov Kardeşler”de olduğu denli insan ruhuna inmemiş, insanoğlunu bu denli kesitler biçiminde, içgüdülerinin ve istencinin tüm görünümüyle sergilenmiştir. Bir aileyi konu alan ve bir felaketler zinciri olarak gelişen olay örgüsü, bireysel öğelerin yanı sıra, on dokuzuncu yüzyılın ikinci yarısındaki Rus toplumunu da geçirdiği sarsıntıların tümüyle, dünya edebiyatında bir eşi daha bulunmayan bir sanat aynasından yansıtır.

Metin Yılmaz
metin@metinyilmaz.com.tr

İzmir doğumlu. Web geliştirme uzmanı olarak çalışır. Seyahat etmeyi sever. Okumayı sever. İstanbul'da yaşar, Ege'yi özler.

7 Yorum
  • elifdeniz01@gmail.com'
    Elif Deniz
    Posted at 13:02h, 14 Temmuz Yanıtla

    Merhabalar, uzun zamandır okumayı istediğim bir kitaptı ve kitabı edindikten sonra her ne kadar hakkında bilgi sahibi olsamda yine de araştırmak istedim ve karşıma sizin sayfanız çıktı. Yazınızı okuduktan sonra işte tamam, artık zamanı geldi bu kitabı okumanın dedim! Ve dediğiniz çeviriyi almış olmama çokta sevindim. Zaman kaybetmiyorum ve hemen okumaya başlıyorum. Güzel yorumunuz, yazınız için çok teşekkürler 🙂

    • Metin Yılmaz
      Posted at 13:42h, 14 Temmuz Yanıtla

      Merhaba,
      Böyle güzel bir okumaya vesile olmama çok sevindim. İnanın pişman olacağınız bir kitap değil. Hatta belki de hayatınızda okuduğunuz en iyi kitaplar arasına girecek.
      İyi okumalar dilerim.

      • Romantikfatih@hotmail.com'
        Mert savaş
        Posted at 04:26h, 18 Temmuz Yanıtla

        Kitabın başında yazardan kısmında kitabın iki romana ayrıldığı ve asıl romanın ikincisi olduğu söyleniyor birinci romanda ise 13 yıl öncesinin olayları anlatılıyormus kitabı okudum bastan sona 13 yıl öncesini anlatıyor ikinci roman derken ne kastediliyor yardımcı olabilir misiniz

  • hasanalan1977@gmail.com'
    Hasan alan
    Posted at 05:31h, 07 Mart Yanıtla

    Ben kitabı yeni bitirdim ve çok sevdim.kitaptaki felsefe çok güzel benide zaman zaman düşündürdü…bu adam 150 yıl önce bunları nasıl düşünmüş diye…kitabın sonunu bize bırakmış gibi geldi bana…Ben sonunu kafamda mutlu bir şekilde bitirdim…sizin kitabın sonu hakkındaki düşüncenizi bilmek istiyorum…

  • romantikfatih@hotmail.com'
    Mert Savaş
    Posted at 04:25h, 18 Temmuz Yanıtla

    Kitabın başında yazardan kısmında kitabın iki romana ayrıldığı ve asıl romanın ikincisi olduğu söyleniyor birinci romanda ise 13 yıl öncesinin olayları anlatılıyormus kitabı okudum bastan sona 13 yıl öncesini anlatıyor ikinci roman derken ne kastediliyor yardımcı olabilir misiniz

  • minam.melek95@gmail.com'
    Melek öktem
    Posted at 19:18h, 11 Nisan Yanıtla

    Suan kitap elimde ve 3 defa 150.sayfasina kadar okuyup basa dondum cok guzel deniliyorr yorumlarda ama biraz karisik yani karakterler isim mi degisiyor ne nerden geldi bir anda anlayamiyorumm ….lutfen yardimci olur musunuz?

  • Babaya Mektup - Franz Kafka - Kitap ve Yorum
    Posted at 20:17h, 09 Ekim Yanıtla

    […] yine aynı. Nedense okurken aklıma hep yıllar önce okuduğum ve yakın zamanda tekrar okuduğum Karamazov Kardeşler […]

Yorum yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

error: Yazılar izinsiz kopyalanmamalı!
Send this to a friend