Kartaca Kraliçesi Dido – Christopher Marlowe

17 Eki Kartaca Kraliçesi Dido – Christopher Marlowe

Enteresan bir hayat hikayesi olan Christopher Marlowe’un okuduğum ilk kitabı. Şunu başından söylemek isterim ki son da olmayacak. Kartaca Kraliçesi Dido az biraz şüpheli başladığım kitaplardandı. Ama bir kaç sayfa sonrasında beni yakaladı ve birlikte güzel bir okuma yaptık.

Her ne kadar bir devlet ajanı da olsa sonuçta ne olduğuna değil, yaptığı işlere bakmalıyız öyle değil mi? Evet Christopher Marlowe’un yaşadığı dönemin ingiltere’sin de ajanlık yaptığı ile ilgili belgeler bulunmakta. İşin daha tuhafı ise yine devlet tarafından öldürülüyor hemde ateist olmasından ötürü. Ajanın ne olduğunu bilmiyor muydu acaba ingiltere? Elbette biliyordu ama artık onunla işleri bitmişti herhalde. Her zaman ki gibi pis bir ingiliz oyunu. Ne beklenebilir ki zaten?

Neyse o kısma girmeyelim. İngiltere ve pisliklerine girecek olursak ne sayfalar yeter ne bloglar. Evet yazarımız hakikaten enteresan bir kimse. Yaşamı ise az biraz gizemli az biraz da talihsiz. Belki yaşasa daha neler neler yazardı dediğimiz yazarlardan.

Kitaptan bahsedecek olursam eğer kitap Dido’yu anlatıyor bizlere. Şimdi Dido kimdir nedir derseniz bu yazı çok uzar gider. İsterseniz alın okumaya başlayın hemen çünkü bu eser okunması gereken eserlerden. Merak etmeyin hayal kırıklığı bir eser değil kesinlikle. Zaten Hasan Ali Yücel Klasikleri’nde hayal kırıklığına yer yok. Bu arada reklam değil gerçek bu dediğim.

İyi okumalar.

Kitap adı: Kartaca Kraliçesi Dido
Orijinal adı: Dido, Queen of Carthage
Yazar: Christopher Marlowe
Çeviri: Özdemir Nutku
Yayınevi: Türkiye İş Bankası Yayınları – Hasan Ali Yücel Klasikleri
Sayfa: 112
Baskı: 2016
Tür: Tiyatro

kartaca-kralicesi-dido-christopher-marlowe

Kartaca Kraliçesi Dido – Christopher Marlowe

Arka kapak;
Christopher Marlowe, (1564-1593): Hayatı ve ölümü bir gizem perdesiyle örtülü olan sanatçı Elizabeth döneminin en önemli oyun yazarları arasında yer alır. Canterbury’de bir ayakkabıcının oğlu olarak dünyaya gelmiş, zekâ ve yeteneği ile sivrilmiş, zamanının en iyi eğitimini almıştır. Din öğrenimi yapmak üzere gittiği Cambridge Üniversitesi’nde tarih ve felsefeyle de ilgilenmiş, Fransızca öğrenmiş, lisans ve lisans üstü derecelerle mezun olmuştur. İngiliz tiyatrosunda uyaksız dizeler ve açık ölçü sayesinde dilin tüm olanaklarının kullanılabildiği yeni bir çığırın öncüsü olmuştur. Kartaca Kraliçesi Dido’yu Thomas Nashe ile birlikte 1587’den önce yazdığı tahmin edilmektedir. Bu oyunu Büyük Timurlenk I-II, Maltalı Yahudi, Doktor Faustus ve II. Edward izler. Paris’te Katliam yazarın son oyunudur. Uyumsuz, kavgacı ve küfürbaz bir insan olan Marlowe’un Katolik öğrenciler arasında devlet ajanı olarak çalıştığına dair şüpheler vardır. Kalpazanlıkla suçlanmış, tanrıtanımazlık iddiasıyla kovuşturulmuş ve bir meyhane arkadaşı tarafından öldürülmüştür.

Metin Yılmaz
metin@metinyilmaz.com.tr

İzmir doğumlu. Web geliştirme uzmanı olarak çalışır. Seyahat etmeyi sever. Okumayı sever. İstanbul'da yaşar, Ege'yi özler.

Yorum yok

Yorum yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

error: Yazılar izinsiz kopyalanmamalı!
Send this to a friend