Katedral – Raymond Carver

01 Şub Katedral – Raymond Carver

Yazılması ve yorumlanması bana göre zor olan kitaplardan biri Katedral. Neden derseniz kitap ne çok güzel bir kitap, ne çok kötü bir kitap arada bir yerlerde kalmış okunsada olur okunmasa da olur denebilecek kitaplardan biri. Fakat bir kaç öykü bizlere bir çok şeyi bir arada anlatan öykülerden olduğu için, bu çizginin bir kaç tık üstüne çıkıyor ve okunsa daha iyi olur bence dedirtiyor.

Raymond Carver ile Fil adlı kitabı ile tanışmıştım. Bu kitabı çok beğenmiştim ve okunması gereken yazarlar listeme almıştım. Fil kitabı en iyisi mi değil mi bilmiyorum ama dediğim gibi benim için güzel bir kitaptı. Sade ve net bir kitaptı. Sadeliği oldum olası çok seven benim için bu güzel bir kitap demekti. Sonrasında Katedral’i okumaya karar verdim. Katedral’de bir çok öykü yer alıyordu. Hatta bu öykülerden bir kaçı ödüllü öyküler. Ödüllü olup olmaması benim için bir kriter değil. Hiç bir zaman buna göre değerlendirmemişimdir. Herhangi bir oluşumun verdiği ödül beni hiç ilgilendirmiyor. Öyküler yine yazarın tarzında, sade bir anlatımla anlatılan, klasik amerikan tarzı yaşamın detaylarını gösteren öyküler. Kimisi ilgi çekici kimisi ilgi çekmeden ilerleyen hikayeler. Bazılarında kapağını kapatıp az biraz düşüncelere daldığınız, kimisinde ise “evet evet evet” ya da “anlıyorum anlıyorum ama yeter artık bit artık” dediğiniz bu öyküler. Genel olarak yaşamdan alınmış kesitler gibi geldi bana. Kısa soluklu, amerikan yaşamlarından kesitler, bazen daha detaylı bazen daha yüzeysel ama genel anlamı ile yaşamın içinden alınmış öyküler.

Kitapta en etkileyen öykülerden biri kitaba da adını veren Katedral adlı öykü. Gerçekten en son satırına kadar merak uyandıran, az biraz daha hüzünlendiren güzel bir hikaye. Bir de Kompartıman adlı hikayeyi çok beğendim. Bazı yerlerinde tahminler yürütülebilen, ama sonunun tahmin edilemeyeceğini düşündüğüm bir hikaye. Diğer öykülerden de çok güzeller var ama sadece bu iki öykü için bile okunması gereken güzel bir kitap Katedral.

İyi okumalar.

Bu arada bir dip not; Can Yayınları bilindiği gibi yüksek fiyatlı kitaplar satıyor tamam bunu biliyoruz ve anlayışla karşılıyoruz fakat bu ücrete rağmen hala kötü bir kapak kalitesi bizleri üzüyor. Kitabın kapağının köşeleri açıldı ve sanki parçalanacakmış gibi bir durum oluştu. Kitabı bitirdiğimde alt kısımlarından da açılmalar meydana geldi. Çok ama çok dikkatli ve özenli bir şekilde kitap okuyan ben bile bu hale getirebiliyorsam kitabı, normal bir okuyucuda kitap ne hale gelir bilemiyorum. Verilen ücretin karşılığı olmayan bir kapak kalitesi gibi geldi bana. Belki de sadece bana denk gelen bir hatalı basımdır bilemiyorum ama birkaç kitaptır aynı şey başıma gelince ve diğer kitapalrda bu olmayınca ister istemez bunun bir kalite hatası olduğunu düşünmeye başladım.

Kitap adı: Katedral
Orijinal adı: Cathedral
Yazar: Raymond Carver
Çeviri: Ayça Sabuncuoğlu
Yayınevi: Can Yayınları
Sayfa: 232
Baskı: 2014
Tür: Hikaye

katedral-raymond-carver

Arka kapak;
Gazete her gün eve gelirdi. Erkek ilk sayfadan sonuna kadar okurdu. Sandy onun her şeyi okuduğunu görürdü, ölüm ilanlarına varana kadar, belli başlı şehirlerin hava sıcaklıklarını gösteren bölümü de, şirket birleşmeleri ve faiz oranlarını yazan ekonomi sayfasını da. Sabahları, erkek ondan önce kalkar ve tuvaleti kullanırdı. Sonra televizyonu açar ve kahve yapardı. Sandy onun günün o saatinde iyimser ve neşeli göründüğünü düşünürdü. Ama Sandy işe gitmek için evden çıktığı sırada, erkek kanepeye kurulmuş, televizyon da açık olurdu. Çoğunlukla akşamüstü Sandy eve döndüğünde televizyon hâlâ açık olurdu.

Yaşamın acı yüzüyle bu kadar erken tanışmasaydı, kuşkusuz yine yazar olurdu ama hiçbir zaman okurları tarafından böyle sahiplenilmezdi Raymond Carver. Gençlerin haytalık yapıp havai aşklar kovaladığı yaşlarda o evli ve iki çocuk babasıydı. Hayatı öğrenmenin yolu, bulduğu her işte çalışmaktı. Benzincide çalıştı, hademelik, garsonluk yaptı. Yaşananlar, kâğıda döküldüğünde bazen Çehov tadındaydı, bazen Kafka… İnsanların yaşamlarında barınan, gizlenen öyküleri, yalın, gerçekçi, acıtan şiirsel bir dille yansıttı. Yenilenler içkiye sığınırken, kısa öykü türünü yeniden var eden Carver, her başarısında içti, çok içti, ölümüne içti…

Yazarın en başarılı eseri olarak değerlendirilen Katedral, kitaba adını veren öykünün yanı sıra, “Küçük, İyi Bir Şey” ve “Nereden Aradığım” gibi ödüllü öyküleri de içeriyor.

Metin Yılmaz
metin@metinyilmaz.com.tr

İzmir doğumlu. Web geliştirme uzmanı olarak çalışır. Seyahat etmeyi sever. Okumayı sever. İstanbul'da yaşar, Ege'yi özler.

Yorum yok

Yorum yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

error: Yazılar izinsiz kopyalanmamalı!
Send this to a friend