Kilimanjaro’nun Karları – Ernest Hemingway

03 Eyl Kilimanjaro’nun Karları – Ernest Hemingway

Kilimanjaro’nun Karları, Ernest Hemingway öykülerinin yer aldığı bir kitap. En sevdiğim yazarlar arasında tartışmasız bir yeri olan yazarın, diğer kitaplarına göre daha az sürükleyici bulduğum, daha az etkisine girdiğim kitabıdır Kilimanjaro’nun Karları.

Yıllar öncesinde okuduğumda çok daha az beğenmiş ve sonrasında bir daha okuma kararı almıştım kendi kendime. Aradan geçen uzun zamandan sonra tekrar okudum ve gördüm ki değişen fazla bir şey olmamış. Aslında burada demek istediğim şey kitap kötü vc değil. Hemingway gibi bir yazara böylesi bir ithamda bulunmak bizi aşar elbette. Burada demek istediğim şey Hemingway’in anlatımı ve Hemingway’in üslubundan biraz uzak bir kitap gibi Kilimanjaro’nun Karları. Daha öncesinde başka kitaplarını okuyan herkes benimle aynı duyguları paylaşacaktır diye düşünüyorum.

Örneğin bir Yaşlı Adam ve Deniz. Bu kitabı ele aldığımızda Ernest Hemingway’in nasıl bir yazar olduğunu anlayabilirsiniz. Çok basit bir konuyu işleyişi, anlatışı ve olayların ilerleyişi, hayatın acısı ve zafer duygusu. O kadar kesin bir dille anlatılır ki kitabı okumaz, adeta içersiniz. Finale geldiğinizde beyninizde çakan bir çok şimşek vardır ve bu kitap neydi yahu dersiniz. Ne kadar çok kitap okusanızda, bir gün rafta gördüğünüzde tekrar okusam mı acaba diye kendinize sorarsınız.

İşte Kilimanjaro’nun Karları’nda ben bu etkiyi alamadım. Belki tamamiyle benden kaynaklanıyordur, bilemiyorum. Ama elbette yazarın tüm eserlerini okumak isteyenler için şunu söyleyebilirim ya en sona bırakın ya da ilk okumayın ortalarda yer verin.

İyi okumalar.

Kitap adı: Kilimanjaro’nun Karları
Orijinal adı: The Snows of Kilimanjaro
Yazar: Ernest Hemingway
Çeviri: Yasemin Yener
Yayınevi: Bilgi Yayınevi
Sayfa: 196
Baskı: 2013
Tür: Roman

kilimanjaronun-karlari-ernest-hemingway

Kilimanjaro’nun Karları – Ernest Hemingway

Arka kapak;
Kilimanjaro’nun Karları, Hemingway’in çok beğenilen ve en popüler yapıtlarından seçilmiş on kısa öyküden oluşmaktadır. Öyküler, Kazanan Hiçbir Şey Almaz, Kadınsız Erkekler, Beşinci Kolon ve İlk Kırk Dokuz Öykü isimli yapıtları arasından seçilmiştir. Ayrıca, Hemingway’in yetişkinler için yazdığı öyküler arasında bir Amerikan dergisinde yer almaya değer bulunan ilk eseri Katiller ve babasının intiharına ilk kez gönderme yapan otobiyografi tadındaki Babalar ve Oğullar da yer almaktadır.

Hemingway’in biyografisini yazan Carlos Baker, Francis Macomber’in Kısa ve Mutlu Yaşamı adlı kısa öyküsünü, “öz-gözlemin, kulaktan dolma bilgilerin ve uydurmaların harika birleşimi” olarak nitelendirmiştir. Hemingway’in “Bütün gerçekleri burada anlattım” diyerek pek övündüğü, kitaba ismini veren kısa öyküyse, içinde, üstüne romanlar yazılacak kadar çok malzeme barındırmaktadır. Sadeliklerinin güzelleştirdiği, yaratıcılıklarıyla heyecan veren, özenle işlenmiş her kelimesiyle türünün en iyi örneklerinden olan bu kısa öyküler, Amerikalı usta yazarı daha da yüceltiyor.

Metin Yılmaz
metin@metinyilmaz.com.tr

İzmir doğumlu. Web geliştirme uzmanı olarak çalışır. Seyahat etmeyi sever. Okumayı sever. İstanbul'da yaşar, Ege'yi özler.

2 Yorum
  • e.merve.ozdur@gmail.com'
    mervezdr
    Posted at 12:59h, 17 Mayıs Yanıtla

    Muhteşem Gatsby’den sonra bu kitabını okumuştum.Hayal kırıklığı oldu ve beni en çok rahatsız eden yazar üslubu mu çeviriden kaynaklı mı anlamadığım her kelime arasında ‘ve’ kullanılması.Uzun bir kitap olmadığı için bitirebildim oda çok zorladım kendimi yoksa okuyamaz yarım bırakırdım.Diğer kitaplarının böyle olduğunu düşünmüyorum , yine de hayal kırkılığı yaşarmıyım korkusuyla başka kitabını okumuyorum.

    • Metin Yılmaz
      Posted at 09:52h, 19 Mayıs Yanıtla

      Merhaba,
      Yaşlı Adam ve Deniz’i tavsiye ederim. İlk başlama olarak çok daha iyi bir okuma olacaktır.

Yorum yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

error: Yazılar izinsiz kopyalanmamalı!
Send this to a friend