Kol Manşetinde Notlar – Mihail Bulgakov

11 Eki Kol Manşetinde Notlar – Mihail Bulgakov

Kol Manşetinde Notlar, Mihail Bulgakov’un öyküklerinin yer aldığı bir kitap. Ben gibi Bulgakov’u bilen kimsleerin asla kaçırmayacakları bir kitap. Köpek Kalbi, Bir Doktorunun Anıları ya da Ölümcül Yumurtalar gibi eserleri bilen zaten biliyordur ve ne demek istediğimi anlıyordur diye düşünüyorum. Bazen yazılacak bir şey kalmıyor konu Bulgakov olunca.

Diğer bir çok Bulgakov eserini bünyeye sindirmiş biri olarak şunu söylebilirim ki Kol Manşetinde Notlar diğer kitapları gibi değil usta yazarın. Nedendir bilmiyorum inanın ama bir türlü akıcı bir okumayla okuyamadım. Evet biliyorum bir Bulgakov kitabı ama ne hikmetse düşündüğüm gibi bir okuma yapamadım. Kitap bitmek bilmedi ve nedendir bilinmez hikayeler beni içine çekmedi. Diğer okuduğum kitaplarında yüzümde bir tebessüm, hoş bir zaman geçirme huzuru varken, bu kitapta bu saydıklarım olmadı ne yazık ki. Büyük bir hayal kırıklığı ve hüsran ile başbaşa kaldım. Fakat bir zaman sonra tekrar okumayı deneyeceğim. Okuduğum zaman ki benden kaynaklanan bir sorundur diye umuyorum. Hayır çeviriye bir şeyde diyemiyorum ki Ergin Altay çevirisi.

Neyse siz bana bakmayın alın okuyun sonra buraya yazın düşüncelerinizi. Acaba sorun bende mi yoksa kitapta mı anlamış oluruz.

İyi okumalar.

Kitap adı: Kol Manşetinde Notlar
Orijinal adı: Notes on the Cuff & Other Stories
Yazar: Mihail Bulgakov
Çeviri: Ergin Altay
Yayınevi: Can Yayınları
Sayfa: 304
Baskı: 2015
Tür: Hikaye

kol manşetinde notlar mihail bulgakov

Kol Manşetinde Notlar – Mihail Bulgakov

Arka kapak;
Kol Manşetinde Notlar, 20. yüzyıl Rus edebiyatının büyük ustası Bulgakov’un edebiyat dünyasına yıldırım gibi düşen öykülerini içeriyor. Bulgakov’un keskin, sert ve neşeli diliyle Kiev ve Moskova’nın günlük hayatının bir panoramasını çizen öykülerinde, Rusya’nın tarihin akışını değiştiren döneminde yaşanan her şey var: İçsavaşın insanları birbirinden ayıran, kuşkulara sürükleyen, herkesin bir taraf seçmek zorunda olduğu günlerinden, Bolşevikler tarafından Yeni Rusya iktidarının kurulduğu, yeni eğitim, yeni ekonomi, yeni kültür gibi sayısız yeniliğin ortaya çıktığı günlere dek her şey. Öykü derlemesine adını veren “Kol Manşetinde Notlar”, genç yazarın bu kıtlık ve bürokrasi günlerinde mesleğe nasıl atıldığını, gazete yazarlığından tiyatro oyunu ve roman yazarlığına uzanan sürecini büyük bir hiciv gücüyle anlatıyor

Metin Yılmaz
metin@metinyilmaz.com.tr

İzmir doğumlu. Web geliştirme uzmanı olarak çalışır. Seyahat etmeyi sever. Okumayı sever. İstanbul'da yaşar, Ege'yi özler.

Yorum yok

Yorum yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

error: Yazılar izinsiz kopyalanmamalı!
Send this to a friend