Mutlu Moskova – Andrey Platonov

23 Kas Mutlu Moskova – Andrey Platonov

Andrey Platonov’un okuduğum ikinci kitabı Mutlu Moskova’da, ilk okuduğum kitabı olan Can kadar etkilendiğimi söyleyemem. Hatta okurken bazı yerlerde sıkıldığım da oldu. Durağanlığının içinde düşüncelere dalıp, kitaptan uzaklaştığım çok oldu. Tabi bu kitabın bende yarattığı etki.

Dediğim gibi ilk okuduğum kitabı kadar beni etkileyemedi Mutlu Moskova. Kitabı bitirebilmek için oldukça emek harcadım. Neden derseniz bende bir kopukluk yaşanınca kitap ile ilgili, tekrar o kitabın içine girmek, yazarın anlattığını zihnimde canlandırıp, orada yaşamak biraz zaman alıyor. Hatta bazı zamanlar bu olamıyor ve kitabı okumak sadece bir görev haline geliyor. İşte Mutlu Moskova’da da bu duyguları yaşadım. Kitap bana sanki daha bitmemiş gibi geldi. Bir şeyleri bir şekilde anlatmaya başlamış olan karakterin, sanki bir iki cilt daha anlatacakları varmış gibi geldi.

Tabi dediğim gibi bu bende hissettirdikleri. Belki bir kaç ay sonra ya da yıl sonra tekrar okunmalılar arasında olmalıdır. O zaman belki kitabı daha iyi bir şekilde yaşayabilir, yazarın yarattığı dünyada gezinebilirim. Fakat bu okumada benim için görev niteliğinde bir deneyim yaşattı ve ne yazık ki beklediğim Platonov kitabını okuyamadım.

İyi okumalar.

Kitap adı: Mutlu Moskova
Orijinal adı: Happy Moscow
Yazar: Andrey Platonov
Çeviri: Günay Çetao Kızılırmak
Yayınevi: Metis Yayınları
Sayfa: 128
Baskı: 2014
Tür: Roman

Mutlu Moskova – Andrey Platonov

Arka kapak;
Platonov’un 1930’larda yazdığı Mutlu Moskova, Rusya’da ancak 1991’de, eski rejim yıkıldıktan sonra yayımlanabildi. Roman küçük yaşta öksüz kalan Moskova Çestnova’nın etrafında dönüyor. Hayatı keşfetmeye çalışan, içi içine sığmayan Moskova meslekten mesleğe ve bir romantik ilişkiden diğerine geçerken hem değişik tecrübeler yaşıyor hem de ilginç karakterlerle karşılaşıyor.

Moskova’nın yaşadıkları ve tanıştığı kişiler üzerinden, insan ruhunu amansız bir savaş meydanına çeviren karşıt güçleri de ustalıkla betimliyor Platonov: Birilerine, bir şeylere bağlanma ihtiyacı ve bu bağlılıktan duyulan korku, mantık ve duygular; toplumsal benlik ve bireysel benlik, bir şeyler yapma arzusu ve bu arzuyu öldüren nafilelik hissi…

Tıpkı Platonov’un diğer eserleri gibi, Mutlu Moskova da Stalin dönemindeki idealist propagandalara karşılık toplumsal gerçekliği gözler önüne seren, insana dair ebedi ve ezeli meseleleri kurcalayarak varoluşu sorgulayan, her cümlesi yazarın özgün zihninin ve kaleminin damgasını taşıyan bir roman.

Metin Yılmaz
metin@metinyilmaz.com.tr

İzmir doğumlu. Web geliştirme uzmanı olarak çalışır. Seyahat etmeyi sever. Okumayı sever. İstanbul'da yaşar, Ege'yi özler.

Yorum yok

Yorum yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

error: Yazılar izinsiz kopyalanmamalı!
Send this to a friend