Ölümün Seyir Defteri – John Monaghan

07 Tem Ölümün Seyir Defteri – John Monaghan

Çanakkale’de yaşananları düşman gözünden görmek için güzel bir günlük. Savaşın içinde yaşananların her iki taraf içinde ne kadar zor olduğunu anlamak önemli elbette. Fakat düşmanın işgalci olarak geldiğinin farkında olmaması ya da olmak istememesi fena. Çok daha kısa bir zamanda 3-4 haftada biter dedikleri savaşın, böyle bir sonuçla bitmesi ve böylesi bir taaruzun beklenmediğini de görüyoruz. Bir kaç gün üst üste çok fazla ıskalama yapmışız ve bu yüzden adımız ıskacıya çıkmış bu da enteresan bir nokta. Bu ve bunun gibi bir kaç anektot daha var kitapta.

Kitapla alakalı iki eleştirim var. Birincisi çeviri ile alakalı olduğunu düşündüğüm hatalar. Belki günlükte böyleydi çeviri sonrası olduğu gibi bırakıldı bilemiyorum. Bir diğer eleştirim daha doğrusu gördüğüm hata ise yazım hataları ve bir yerde paragraf tekrarı olması. Bu hatalar yeni basımlarda düzeltilir sanıyorum.

Yasemin Çetin’e bu emeği ve ilgisi için öok teşekkürler. Bizlere böyle bir günlüğü kazandırması, hem tarihimize katkı hem de bizlere bilgi katkısı oldu.

Kitap adı: Ölümün Seyir Defteri Bir İngiliz Denizci Subayının Çanakkale Günlüğü
Orijinal adı:
Yazar: John Monaghan
Çeviri: Yasemin Çetin
Yayınevi: Yeditepe Yayınları
Sayfa: 124
Baskı: 2015
Tür: Tarih, Günlük

Ölümün Seyir Defteri – John Monaghan

Arka kapak;
Bu kitapta çevirisi yayımlanan eser; Çanakkale Savaşı sırasında “Loch Broom” adındaki bir mayın tarama gemisinde görev yapan İngiliz mühendis John Monaghan’ın tuttuğu savaş günlüğüdür. Günlük, 15 Mart-28 Haziran 1915 tarihleri arasında, savaşın en zor sayılabilecek sürecini kapsamaktadır. Çanakkale Muharebeleri’nin 100. Yıldönümünde, savaşa bir de onların gözünden bakalım…

“Gemilerimiz belirli aralıklarla Türkleri ağır şekilde bombalıyordu.
Özellikle bu kadar ağır bombardıman halindeyken bizi nasıl görebildiklerini bilmiyorduk. Avustralyalılara ateş ettiklerinde, nereye ateş edeceklerini biliyorlardı. Ayrıca bugün oldukça fazla takviye kuvvetimiz geldi… O kadar da kötü durumda olmamamız gerekirdi zira daha büyük silahlarımız vardı ve denizcilerimiz gerçek birer savaşçıydı.”

“T.J.C’nin Kaptanı… 25 yılı aşkın deneyimi vardı. Bizlere, şu son sekiz gündeki gibi bir taarruz daha önce hiç görmediğini söyledi. Bugünün, 2 Mayıs’ın izlerini gelecekte duyacağımıza eminim. Bunu yazıyorum ve şu an hâlâ silah sesleri kulaklarımdan gitmiyor. Bunun belki birazını yaşamayı istemiştim ama bu kadarı artık çok fazla geliyor. Herkesin aklında aynı şey var. Yarının ne getireceğini kimse bilmiyor.”

Metin Yılmaz
metin@metinyilmaz.com.tr

İzmir doğumlu. Web geliştirme uzmanı olarak çalışır. Seyahat etmeyi sever. Okumayı sever. İstanbul'da yaşar, Ege'yi özler.

Yorum yok

Yorum yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

error: Yazılar izinsiz kopyalanmamalı!
Send this to a friend