Savaş Sanatı – Sun Tzu

24 May Savaş Sanatı – Sun Tzu

Savaş sanatı, Sun Tzu adlı komutan tarafından M.Ö. 6. yüzyılda yazılmış, askeri taktiklerin ve savaş üzerine söylenmiş sözlerin bulunduğu bir eserdir. Oluştuğu onüç bölümün her birinde savaşın farklı yüzlerinden bahseder. Bu bölümlerin her birinde bir anlam çıkartabileceğiniz, üzerinden ders alınabilecek şeyler çıkartabilirsiniz. Sadece savaş ve savaş taktikleri gözü ile bakmanın yanlış olduğu bir eserdir Savaş Sanatı.

Adına bakıldığında savaşın sanatı mı olur diyerek hemen hızlı bir soğuma geçirebilirsiniz fakat konu aslında sadece isimle sınırlandırılıp, es geçilecek türden değil. Uzun yıllardır derslere konu olan, sürekli olarak alıntılar yapılan, büyük komutanların, siyasetçilerin ve strateji uzmanlarının başucu kitabı olan bir kitap. Yazıldığı zaman çok eski bir zamanda olsa değişen bir şeyin olmadığını, benzer stratejilerin hala işe yaradığını gösteriyor. İşin daha ilginç yanı ise 20. yüzyıldan itibaren halen ekonomi dünyasında kullanılmaktadır. Savaşın şeklinin çok değiştiği günümüzde, süper güçler süper savaşlarını, süper gizli bir şekilde devam ettiriyorlar. Adına bazen ekonomik atılım, bazen barış için ya da barış götürüyoruz diyorlar. Dökülen her kanı, dökenlerin bambaşka kimseler olduğunu göstererek…

Yüzyıllar boyunca liderleri etkileyen, yol gösteren Savaş Sanatı, günümüzde ders konusu olarak bile gösteriliyor.

Kitap adı: Savaş Sanatı
Orijinal adı: The Art of War
Yazar: Sun Tzu
Çeviri: Pulat Otkan & Giray Fidan
Yayınevi: İş Bankası Kültür Yayınları / Hasan Ali Yücel Klasikler Dizisi
Sayfa: 80
Baskı: 2014
Tür: Felsefe

savas-sanati-sun-tzu

Savaş Sanatı – Sun Tzu

Arka kapak;
Sun Zi / Sun Tzu (MÖ 6. yy): Yazarın adı Wade-Giles transkripsiyon sisteminde “Sun Tzu”, Pin-Yin transkripsiyon sisteminde “Sun Zi” olarak yazılmaktadır. Doğum ve ölüm tarihi tam olarak bilinmemektedir. Komutan ve düşünür olarak ünlenen Sun Zi’nin Savaş Sanatı adlı eseri insanlık tarihinin en eski ve en fazla araştırılan ve tartışılan strateji eseridir. Bütün dünyada sadece askerlik alanında değil, iş idaresi ve kişisel gelişim gibi pek çok alanda da bir strateji klasiği olarak kabul görmüştür.

Metin Yılmaz
metin@metinyilmaz.com.tr

İzmir doğumlu. Web geliştirme uzmanı olarak çalışır. Seyahat etmeyi sever. Okumayı sever. İstanbul'da yaşar, Ege'yi özler.

Yorum yok

Yorum yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

error: Yazılar izinsiz kopyalanmamalı!
Send this to a friend