Siddhartha – Hermann Hesse

29 Eyl Siddhartha – Hermann Hesse

Hermann Hesse uzun zamandır okumak istediğim yazarlardan biriydi. Hangi kitabı ile başlasam acaba diye araştırdığımda karşıma çıkan kitap Siddhartha adlı eseri oldu. Her ne kadar hint kültürü beni çok etkilemese de bir şans vermek istedim. Kitap Siddhartha adlı karakterin, kendisini arayışının öyküsü. Daha doğrusu arayışın öyküsü.

Sıkıcı diyemem ama sürükleyici de diyemem. Daha doğrusu benim sürükleyim değil. Aslında bu konuya ilgisi olanları çekeceğini ve onlara göre sürükleyici geleceğini düşünüyorum. Fakat benim için doğru bir Hermann Hesse başlangıcı olmadığı aşikar. Kitapta en çok dikkatimi çeken şey Siddhartha böyle dedi böyle dedi böyle dedi, Govinda böyle dedi böyle dedi Kamala böyle dedi böyle dedi şeklinde ilerlemesi oldu. Sürekli o bunu bunu dedi şu bunu bunu dedi şeklinde ilerledi. Belki tekrar okumalı ve bir daha içine girmeye çalışmalıyım öykünün.

Siddhartha 1972 yılında beyaz perdeye uyarlanmış. Senaryosunu Hermann Hesse, Conrad Rooks, Natasha Ullman yazmış. Kitap ile birebir aynı gittiği söylenen filmi izlemedim. Genelde kitabını okuduktan sonra izlemeye çalışıyorum. Filmi izledikten sonra yazımı güncelleyeceğim ve film ile ilgili düşüncelerimi de buraya yazacağım.

Hint kültürüne ilgisi ve merakı olan okuyucular için çok güzel bir okuma olacağından eminim.

İyi okumalar.

Kitap adı: Siddhartha
Orijinal adı: Siddhartha
Yazar: Hermann Hesse
Çeviri:
Yayınevi: İthaki Yayınları
Sayfa: 192
Baskı: 2013
Tür: Fantastik

Hemen satın alın


“Genel olarak herkesçe kabullenilmiş Buddha imgesini aşan bir Buddha yaratmak, daha önce eşine rastlanmamış, büyük bir başarıdır. Siddhartha, benim gözümde, Kutsal Kitap’tan kat kat üstün bir ilaçtır…” 20. yüzyılın en büyük romancılarından Henry Miller’a bu sözleri söyleten Siddhartha, 1946 Nobel Edebiyat Ödülü sahibi Alman yazar Hermann Hesse’nin baş­yapıtıdır. I. Dünya Savaşı’nı izleyen yıllarda insanları yaşamlarını yeniden kurmaya çağıran, Doğu gizemciliğini yücelten Siddhartha, kuşaklar boyunca nerdeyse bir “kutsal kitap” gibi okunmuştur. Siddhartha’da Buddha’nın yaşamının ilk yıllarını şiirsel bir üslupla anlatan Hesse, insanın öz benliğini bularak uygarlığın yerleşik biçimlerinden kurtulmaya çalışmasını işler. “Bu kitapta,” der, “tüm dinlerde, insanların benimsediği tüm inanış biçimlerinde ortak olan yanı, tüm ulusal ayrımları aşan, tüm ırkların, tüm bireylerin benimseyebileceği şeyi yakalamaya çalıştım.”
(Tanıtım Bülteninden)

siddhartha-hermann-hesse-2

#Siddhartha – Hermann Hesse #Siddhartha #Hermann Hesse

Metin Yılmaz
metin@metinyilmaz.com.tr

İzmir doğumlu. Web geliştirme uzmanı olarak çalışır. Seyahat etmeyi sever. Okumayı sever. İstanbul'da yaşar, Ege'yi özler.

Yorum yok

Yorum yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

error: Yazılar izinsiz kopyalanmamalı!
Send this to a friend