Yabancı – Albert Camus

05 Mar Yabancı – Albert Camus

Albert Camus’un ilk romanı ve benim de ilk okuduğum Albert Camus eseri. Bir kaç saat içerisinde, elimden bırakamayarak, bir kaç solukta okuduğum, kısa ama anlamı çok uzun romanlardan biriydi Yabancı. Kitap o kadar akıcı bir şekilde ilerliyor ki başladığınız birkaç sayfada bunu anlıyorsunuz. Özellikle betimlemeleriyle kafanızda kitaptaki tüm sahneleri yaşayabiliyorsunuz. Tanrı, din, ahlaki değerler ve ölüm kavramları yoğun bir eleştiri altında kalıyor ve toplumun kalıpları bir insanı nasıl yabancılaştırıyor ve nasıl bir yönde hayatını şekillendiriyor bunu görüyorsunuz.

“Herkes bilir ki, hayat, yaşanmak zahmetine değmeyen bir şeydir”

Ana karakterimiz Meursault, kalıplara girmeyen, ötekileştirilen, yapması gerekenleri yapmayan daha doğrusu toplumun ondan beklediği hiçbir eylemi yerine getirmeyen, tamemen edilgen bir karakter. Edilgen demek tam doğru olmasada karakterimizin fazla bir beklentisi yok. Hemen hemen herşeyi kabullenmiş ve bu kabullendiklerini olduğu gibi yaşayan biri. Herhangi bir yönlendirme yapmıyor. Herşeyin merkezine kendisini koyup, tüm dünyanın merkezindeymiş gibi davranmıyor. Şu hepimizin merak ettiği hayatın anlamı ile hiç ama hiç ilgilenmiyor. Ölüp gideceği yok olacağı zamana kadar iyi zaman geçirmek istiyor. Ölümü ha bugün olmuş ha yirmi yıl sonra bu onun için çok büyük mesele değil.

“Fakat herkes bilir ki hayat, yaşanmak zahmetine değmeyen bir şeydir. Aslında otuz ya da yetmiş yaşında ölmenin önemli olmadığını bilmez değilim; çünkü her iki durumda da gayet doğal olarak başka erkeklerle başka kadınlar yine yaşayacaklar ve bu , binlerce yıl devam edecektir. Sözün kısası bundan daha açık bir şey yoktu. Şimdi ya da yirmi yıl sonra olsun, ölecek olan hep bendim…”

Yabancı, aynı zamanda suçu değil, kişiyi yargılayan adaletten yoksun adalet sistemine de sağlam eleştiriler yapıyor. Özellikle mahkeme ile alakalı bölümlerinde savcıların, avukatları ve hakimlerin davranışlarını çok güzel özetliyor. İnsanların kendi kendilerine uydurdukları ve sadece güçlü olan için değiştirdikleri ve adına adalet dedikleri zırvalara çok net bir biçimde gözler önüne seriyor.

Kitapta en çok dikkatimi çeken Çekoslavak aile ile ilgili makaleyi okuduğu kısımdı. Basit bir paragraf fakat hem etkileyici hem de kullanıldığı yer çok manidar geldi. Hemen hemen her sayfasında derin anlamlar olduğundan emin olduğum bir kitap Yabancı. 1-2 kez değil daha fazla kez okunmalı ve bünyeye sindirilmeli kitaplardan biri.

Kitabı bitirdikten sonra tekrar okumak isteyeceğiniz ve mutlaka tekrar okuyacağınız mükemmel eserlerden biri Yabancı.

İyi okumalar.

Kitap adı: Yabancı – Albert Camus
Orijinal adı: L’Etranger
Yazar: Albert Camus
Çeviri: Samih Tiryakioğlu
Yayınevi: Can Yayınları
Sayfa: 119
Baskı: 2015
Tür: Roman

yabanci-albert-camus-2

#Yabancı – Albert Camus #Yabancı #Albert Camus

Kitap Etiketleri:
Metin Yılmaz
metin@metinyilmaz.com.tr

İzmir doğumlu. Web geliştirme uzmanı olarak çalışır. Seyahat etmeyi sever. Okumayı sever. İstanbul'da yaşar, Ege'yi özler.

Yorum yok

Yorum yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

error: Yazılar izinsiz kopyalanmamalı!
Send this to a friend